Home - Blog

Energistyrelsen anbefaler varmepumper – Følger du deres råd?

05 nov. 2019
Skrevet af

Energistyrelsen anbefaler varmepumper – Følger du deres råd?

Sidste opdateret d. marts 14, 2021 af Tim Petersson

I de senere år har vi oplevet et stadig større fokus på mere bæredygtige energikilder. Dette gælder ikke mindst indenfor varmekilderne, hvor de tidligere energitunge varmekilder som elvarme, oliefyr, gasfyr og lignende i stigende grad må vige pladsen for energioptimerede varmeløsninger.

Lysten til at udskifte gamle energitunge varmeløsninger bliver formentlig ikke mindre af, at Energistyrelsen yder støtte til boligprojekter, der har fokus på optimering af energi. Derfor er varmepumpen også blevet en stadig mere gængs varmekilde i mange danske hjem. Du kan læse meget mere om tilskud til varmepumper og energioptimerede løsninger til hjemmet her (Link. Tekst 3 – Energitilskud).

I denne artikel kan du blive klogere på, hvad de forskellige typer varmepumper kan tilbyde og forhåbentlig komme nærmere på, hvilken varmepumpe der ville passe godt til dine behov.

Sådan vælger du den rigtige type varmepumpe til rumvarme og/eller varmt brugsvand

Når du skal vælge en varmepumpe til dit hjem, findes der 5 forskellige typer varmepumper på det danske marked. Men de forskellige varmepumper kan alle nogle forskellige ting. Nogle er egnet som primære kilder til varme, mens andre egner sig bedre som et supplement til en anden varmekilde. Vi ser nærmere på de 5 varmepumper.

2 typer varmepumper, der kan bruges som primær varmekilde

Hvis du ønsker en varmepumpe, der skal fungere som primær varmekilde i dit hjem, så er der to retninger, du kan gå. Du kan vælge enten jordvarme eller luft til vand. De to varmepumper kan ikke det samme. Men nedenstående er en uddybende forklaring på, hvilke specifikationer de hver især opfylder.

Jordvarme

Jordvarme er et godt valg, hvis du bor i et helårshus. Jordvarmen kræver vandbårne radiatorer eller vandbåren gulvvarme. Derudover stiller jordvarmen også krav til dine omgivelser. Det kræver nemlig en grund på 300 kvadratmeter, da der skal lægges kabler og net i jorden omkring dit hus.

Hvis du har jordvarme som varmekilde, opvarmer den både dine rum, ligesom den leverer varmt brugsvand til hanerne.

Luft til vand

Hvis du bor i et helårshus, kan luft til vand være en rigtig god kilde til varme i dit hjem. Ligesom ved jordvarmen kræver luft til vand-varmepumpen, at du har vandbårne radiatorer eller vandbåren gulvvarme i dit hjem. Derudover skal du have plads til en udedel på din grund, der er placeret i en god afstand til dine naboer, så du undgår at genere dem.

Hvis du har jord til luft som varmekilde i dit hjem, så opvarmes både dine rum samt dit brugsvand.

3 varmepumper, der er gode som supplement som rumvarme og/eller som varmt brugsvand

Hvis du allerede har en varmekilde i dit hus, men ønsker en mere energivenlig sekundær varmekilde, findes der flere alternativer, der kan fungere som et godt supplement til varmen. På det danske marked er de 3 typer supplerende varmepumper: luft til luft-varmepumpen, brugsvandspumpe og boligventilationsvarmepumpe. Du kan blive klogere på hver enkelt nedenfor.

Luft til luft

En luft til luft varmepumpe fungerer rigtig godt til et sommerhus (læs mere om sommerhuse og varmepumper her (link: Tekst 10 – Sommerhus)) eller som et supplement til eksempelvis el, olie eller naturgas i et helårshus.

En luft til luft-varmepumpe kræver ikke de store foranstaltninger. Og alt efter hvilken model du vælger, kan du i nogle tilfælde stå for selve monteringen selv. Du kan læse meget mere om montering af en luft til luft-varmepumpe her (link: Tekst 5 – Montering af varmepumpe). En luft til luft-varmepumpe giver varme til selve rummene i huset, men modsat jordvarme eller luft til vand-varmepumpen giver den ikke varmt brugsvand.

Brugsvandsvarmepumpe

En brugsvandsvarmepumpe kan være et godt alternativ til tætte huse, hvor der ikke er ventilation, og hvor den primære varmekilde er eksempelvis elvarme eller et ældre olie- eller gasfyr. En brugsvandsvarmepumpe koster lidt mere arbejde, da den kræver udsugningskanaler fra bad, køkken og bryggers.

En brugsvandsvarmepumpe giver ikke varme til rummene i hjemmet. I stedet giver den varmt brugsvand i hanerne.

Boligventilationsvarmepumpe

Er valget faldet på en boligventilationsvarmepumpe, kan du forvente en varmepumpe, der er god til ventilation og fungerer som supplement til varme i tætte huse. Huse, hvis primære varmekilde er eksempelvis elvarme eller ældre gas- og oliefyr. Ligesom med brugsvandsvarmepumpen kræver boligventilationsvarmepumpe en smule mere arbejde, da der skal bruges ventilationskanaler til indblæsning og udsugning.

En boligventilationsvarmepumpe giver ventilation til dit hjem, ligesom den leverer varmt brugsvand.

Er du stadig i tvivl…?

… om, hvilken varmepumpe du skal vælge? Så kan du læse mere om de forskellige typer varmepumper i vores oversigt over forskellige modeller her.

Er en varmepumpe en god idé hjemme hos dig?

De fleste luft til luft-varmepumper kan installeres i de fleste hjem, sommerhuse, lejligheder og så videre. Men derfor er der naturligvis alligevel en lang række faktorer i spil, når man skal vælge den rigtige varmekilde til sit hjem. Så her får du en oversigt over, hvilke overvejelser du skal have in mente, når du skal finde den rigtige varmepumpe, der kan fungere hjemme hos dig.

Kan varmepumpen placeres centralt?

Hvis du ønsker at opnå en god og jævn varmefordeling i dit hjem, bør du have mulighed for at kunne placere indedelen af din varmepumpe på en central plads i huset. Indedelen bør desuden placeres minimum 15 cm fra loftet for at have den optimale placering.

Hvor skal udedelen stå?

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvor udedelen af varmepumpen kan blive placeret. Den bør placeres lidt oppe. Gerne mindst 40 cm fra jorden eller på en jævn flade. Eksempelvis på en betonflise eller lignende.

Skal varmepumpen bruges som aircondition?

Ønsker du at benytte kølefunktionen i din varmepumpe som aircondition om sommeren, bør indedelen placeres højt oppe på væggen.

Er varmepumpens indedel til gene for hjemmets beboere?

Hvis du gerne vil sikre dig, at varmepumpen ikke udsender generende lyde, bør du være bevidst om, hvor du placerer indedelen i forhold til, hvor I opholder jer i rummet. Indedelen bør placeres mindst 3 meter fra jeres sofagruppe eller soveværelse. Derudover bør du indregne mindst en meters afstand til TV og radioapparater.

Vil du bevare det gode naboskab?

Selvom de fleste varmepumper udsender forrygende lidt støj, så kan man ikke undgå at høre en svag lyd fra dem, når de er i drift. Derfor skal du have dine naboer i tankerne, når du opstiller udedelen på din varmepumpe. Den bør være mindst 5 til 10 meter fra skellet til naboen, for ikke at genere dem. Du kan også lave støjdæmpende foranstaltninger omkring den, som både kommer dig og din nabo til gavn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *