Home - Blog

Hvad er en varmepumpe?

26 apr. 2016
Skrevet af

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumper udnytter den energi, der findes i luften eller i jorden udenfor til, at skabe varme, som kan benyttes indenfor. Udnyttelsen sker igennem en kompressor, som opvarmer kølemiddel. Det transporteres så fra udedelen til indedelen, hvor det igennem en varmeveksler overføres til den varme vi kender.

Der er mange der tror at luften i huset skiftes ud når der er installeret en luft til luft varmepumpe, men når man læser ovenstående er det altså ikke korrekt.

Hvorfor er en varmepumpe så effektiv?

Først og fremmeste skal et nævnes, at det ikke er alle varmepumper der er lige effektive. Det har i mange år været kendt at varmepumperne der sælges i byggemarkederne var dårlige og indeffektive, heldigvis er de fleste byggemarkeder begyndt at sælge bedre og dyre varmepumper. Men for at komme til sagen så er varmepumpen en effektiv opvarmingskilde fordi den udnytter energi optimalt, man siger populært, at hvis man putter den giver 3 gange så meget energi som den bruger, så hvis man putter 1 kwh time i varmepumpen, så kommer der 3 gange så meget ud, som hvis man havde gjort det samme med en el-radiator.

Varmepumpen effektivitet daler i takt med temperaturen udenfor også daler. For nyligt er der indført en ny mærknings ordning kalder SCOP, der skal hjælpe forbrugerne med at vurdere hvor effektiv en given varmepumpe er. Før i tiden hed mærkningen COP, og var et udtryk for effektiviteten ved en bestem temperatur udenfor. Det giver selvsagt nogen udfordringer med at vurdere effekten når temperaturen falder, og derfor har man indført SCOP som angiver virkningsgraden set over en spænd af temperaturer. Du kan læse mere om SCOP og COP her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *