Sidste opdateret d. april 5, 2021 af Tim Petersson
Ved opvarmning af bygningsdele til over 5 grader er der en række isoleringskrav/anbefalinger som gør sig gældende. Disse isoleringskrav / anbefalinger er i den grad værd at efterleve, da de sørger for, at du ikke bruger unødvendigt meget varme. Det vil altså sige, at du ved at efterleve disse krav gør det billigere at opvarme dit hus.
Her på siden har vi været ude at researche lidt med henblik på at fortælle dig, hvor meget isolering du skal bruge/som er anbefalet i forskellige situationer. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget isolering henholdsvis et loft og et terrændæk skal have for, at det lever op til kravene. Derudover kan minimumstykkelsen også variere afhængig af, hvilken type hus der er tale om.
Nedenstående tal er anbefalinger fra isoleringsproducenten Rockwool.
Denne artikel indeholder
Isoleringskrav ved opvarmning af bygningsdele fra 5-15 grader
Loftet
260 mm FlexiBatts
U-værdi: 0,15 W/m2K
Let ydervæg
165 mm (120 mm + 45 mm FlexiBatts)
U-værdi: 0,25 W/m2K
Tung ydervæg
125 mm A-Murbatts
U-værdi: 0,25 W/m2K
Terrændæk
200 mm Terrænbatts Erhverv
0,15 W/m2K
Isoleringskrav ved opvarmning af bygningsdele fra 15-< grader
Loftet
385 mm FlexiBatts
U-værdi: 0,10 W/m2K
Let ydervæg
285 mm (120 mm + 120 mm + 45 mm FlexiBatts)
U-værdi: 0,15 W/m2K
Tung ydervæg
240 mm A-Murbatts
U-værdi: 0,15 W/m2K
Terrændæk
300 mm Terrænbatts Erhverv
0,10 W/m2K
Sådan lever du op til 2015-energirammen
I forbindelse med isoleringskrav/anbefalinger er det også værd at komme nærmere ind på 2015-energirammen. For lever dit hus op til denne energiramme, kan du forvente en bygning, der bestemt ikke bliver energimæssig forældet inden for få år. Et hus der lever op til energirammen 2015 har et meget lavt energiforbrug og er derfor ekstra billig at bo i – og det kan jo have sine naturlige fordele.
Hvis du gerne vil leve op til energirammen 2015, må dit energiforbrug max. være på 36,7 kWh/m2/år, hvis du har en bolig på 150 kvadratmeter. Dette energiforbrug inkluderer opvarmningsforbrug, ventilation, køling og ikke mindst varmt vand. Dog er elforbrug til hvidevarer og lys ikke inkluderet.
Hvad koster det ca. i meromkostninger at bygge en lavenergiklassebolig?
Dette spørgsmål er der rigtig mange boligejere som brænder for at vide – og med ganske god grund. For det giver jo ingen mening at investere i en lavenergiklassebolig, hvis du ikke på sigt kan se en økonomisk gevinst ved det.
Ifølge SBI (Statens Byggeforskningsinstitut) vil det koste ca. 300-500 kr. pr. m2 i merudgift at leve op til energiklasse 2015. Det vil sige, at du skal forvente en merudgift på mellem 45.000 kr. og 75.000 kr., hvis der er tale om en bolig på 150 m2.
Dog skal du ikke lade dig narre for meget af de ”høje” omkostninger, da du med en lavenergiklassebolig kan skære 43% af dit energiforbrug sammenlignet med en bolig der lige akkurat opfylder kravene i Bygningsreglementet.
Kilde: http://www.energitjenesten.dk/lavenergi-klasse-2015.html
Hvorfor er dette vigtigt at vide for dig som varmepumpeejer?
Undrer du dig over, hvorfor isoleringskrav og energirammer er vigtigt for dig som varmepumpeejer? I så fald bør du læse det sidste afsnit her på siden, inden du klikker videre.
Uden anbefalet isolering bliver din varmepumpe dyr!
Hvis ikke din bolig er isoleret optimalt og lever op til anbefalinger, kan du godt kigge langt efter den økonomiske gevinst ved at installere en varmepumpe. Du får den største effekt af varmepumpen, hvis din bolig formår at holde på den varme som pumpen skaber. Det er bl.a. derfor det er så vigtigt som varmepumpeejer at have et velisoleret hus, hvis du altså gerne vil spare så meget på dit varmeforbrug som muligt.
Varmepumpen bliver simpelthen for dyr i drift, hvis den er placeret i et hus, der ikke er i stand til at holde på varmen. I sådan et tilfælde er det meget tæt på, at varmepumpen faktisk ender med at blive en negativ investering.
Derfor anbefales det altid at få efterisoleret boligen, hvis den trænger, inden du beslutter dig for at købe og installere en varmepumpe.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at komme med dine input i kommentarboksen nederst på siden.