Home - Blog

Jordspyd – Alt hvad du skal vide om jordspyd

15 nov. 2019
Skrevet af

Jordspyd – Alt hvad du skal vide om jordspyd

Sidste opdateret d. marts 14, 2021 af Tim Petersson

Jordspyd? Du har sikkert hørt om dem. Hvis ikke, så gør vi dig klogere i denne artikel, hvor vi dykker ned i, hvad der egentlig er op og ned på de der jordspyd.

Hvad er et jordspyd?

Jordspyddet kaldes også en jordelektrode. Et jordspyd er et metalspyd eller en metalstav, der stikkes i jorden. Det kan godt minde lidt om en forvokset teltpløk. Men der holder ligheden også op.

Hvis jordspyddet er udført i kobber, har den en længde på ca. 1,5 meter. Jordspyd i kobber har en stålkerne, der er belagt med 99,9 % rent elektrolytisk kobber, der er i molekylær forbindelse med stålkernen. Det har en tykkelse på minimum 0,25 millimeter. Et jordspyd udført i kobber har desuden den fordel, at man dermed er sikret imod galvanisk tæring af jordspyddet. På den måde opnår man en mangeårig og stabil jordforbindelse.

Er jordspyddet derimod udført i galvaniseret metal, er det gerne ca. 2,2 meter langt.

Hvad bruger man et jordspyd til?

Jordspyd bruges til at jorde din elinstallation med. Med andre og mere nørdede ord betyder det, at jordspyddet benyttes til at sikre, at der ikke er mere end 1667 ohm mellem den elektriske installation og til neutral jord.

Man banker jordspyddet ned i jorden og forbinder det til gruppetavlen med et jordkabel, hvor det forbindes med hovedjordklemmen. Man vælger typisk at banke jordspyddet ned lige uden for huset.

Det ser måske ikke ud af meget, men et jordspyd spiller faktisk en meget vigtig rolle. Det skal nemlig sikre den korrekte jordforbindelse. Og jordforbindelsen er alfa omega, så fejlstrømmen kan detekteres af et fejlstrømsrelæ og strømmen øjeblikkeligt afbrydes, hvis der opstår problemer. Eksempelvis hvis lynet slår ned.

Hvis strømmen ikke afbrydes, kan det nemlig føre til skade på mennesker, dyr og installationer. Og den slags skader er et jordspyd med til forebygge. Den afleder nemlig strømmen, således strømmen går gennem jordspyddet i stedet for mennesker eller materiel.

Derfor skal du bruge jordspyd til din varmepumpe

Ifølge dansk lovgivning kræves det, at en varmepumpe skal tilsluttes til jord. Tilslutningen til jord er med til at sikre varmepumpen i tilfælde af, at lynet skulle slå ned. Har du ikke i forvejen jord i din stikkontakt, kan du i stedet anvende et jordspyd til formålet.

Hvordan kan man se, om ens stikkontakt har jord?

En typisk måde, hvorpå du kan se, om din stikkontakt har jord, er ved at se, om den har tre huller. Har den ikke tre huller, har den ikke jord.

Har du ikke mulighed for at se det på kontakten, hvis den eksempelvis er fjernet eller der førhen har siddet en radiator eller lignende, kan du se, om du har jord ved at kigge på ledningerne. Hvis der er to ledninger, har du ikke jord. Er der derimod tre ledninger, har du jord. Ledningen til jord har farven gul/grøn.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har jord eller ej, kan du få fagfolkene til at tjekke din stikkontakt, når de kommer for at montere din varmepumpe. Du kan med fordel gøre dem opmærksom på dette inden jeres aftale, så de er forberedt ved ankomsten og kan indregne dette i den samlede pris. Men de fleste professionelle fagfolk inden for montering af varmepumper vil altid have ekstra jordspyd med i bilen til sådanne tilfælde.

Du skal dog være opmærksom på, at etableringen af et jordspyd sjældent er en del af de samlede omkostninger, hvis du har en installatør til at montere din varmepumpe. Så denne lille ekstraudgift skal du have in mente, så du er forberedt, når regningen falder. Prisen på et jordspyd ligger gerne på omtrentligt 500 kr.

Anmeld produktet eller knyt en kommentar
maria sara klinner

Hej go artikel .. men hvad med når man sætter en vejrhane op på taget ..? Skal den forbindes til jord spyd og med hvad ..? Eller sætter man den bare op uden ..? Vh maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *