Skrevet af Tim Petersson

Mærker

Energimærke

COP

SCOP

Type

Ude Temp.

Energimærke:

A

COP:

4,77

SCOP:

-

Type:

Luft til vand

Ude temperatur:

-20 °C

Energimærke:

A+

COP:

SCOP:

4.52

Type:

Luft til luft

Ude temperatur:

-25 °C

Hvad er en luft til vand varmepumpe

Med en luft til vand varmepumpe omformes varmen i luften udenfor til varme, der cirkuleres rundt i boligen via vand. En luft til vand varmepumpe er en energivenlig erstatning for oliefyret, da virkningsgraden er høj. Luft til vand varmepumpe producerer således 4 kWh varme for hver kWh strøm, den forbruger.

I listen herunder finder du en oversigt over godkendte luft til vand varmepumper til brug her i landet. Få mere at vide om den enkelte luft til vand varmepumpe ved at klikke på Læs mere-knappen.

Luft til vand varmepumper

Luft til vand varmepumper er en effektiv og billig varmekilde, som blot kræver, at man har radiatorer eller gulvvarme i sit hus. En sådan varmepumpe er god til et helårshus, hvor man ikke ønsker at bruge vildt mange penge på at nedgrave et dyrt jordvarmeanlæg i sin have. Har du et olie- eller gasfyr, vil det være en god ide at udskifte dette med et luft til vand varmepumpeanlæg, da det vil kunne spare dig mange penge uden stort besvær, da det er forholdsvist nemt at få installeret systemet, og det vil kun tage et par dage.

I luft til vand varmepumpen udnyttes varmen i luften udenfor til at producere den varme, man skal bruge til opvarmning af huset og varmt vand. Så snart man har installeret sin luft til vand varmepumpe vil den passe sig selv, og selv på meget kolde vinterdage på ned til minus 25 grader vil den med den naturlige varme, som er i luften, kunne opvarme dit hus og brugsvand med store besparelser i forhold til opvarmning med eksempelvis et oliefyr. Beregninger fra energiministeriet har vist, at man opnår en besparelse i driften på 40 % ved udskiftning af et oliefyr til en luft til vand varmepumpe. Desuden vil en sådan varmepumpe typisk holde i 20 år.

Der er meget at spare

En luft til vand varmepumpe kører godt nok på strøm, men for hver kWh, den bruger, vil den normalt levere ca. 3 kWh varmeenergi, hvormed varmepumpen er meget attraktiv for dig, som gerne vil have en lavere elregning.

I de meget kolde vinterperioder og i perioder, hvor beboerne i huset bruger meget varmt vand på samme tid, vil det kunne knibe med at holde vandets temperatur oppe, hvorfor mange vælger at montere en el-patron i varmtvandsbeholderen til sikring af varmt vand, når forbruget er ekstra stort, men det til trods vil der stadig være store besparelser at hente.

Priser på luft til vand varmepumper kan variere og afhænger af alt fra varmepumpens effekt, omfanget af installationen m.m., men man skal regne med ca. 70-90.000 kr.

Teknologisk Institut har lavet nogle beregninger på forskellen mellem brug af oliefyr og varmepumpen i et hus på 130 kvadratmeter, hvor der bor 4 personer. Disse 4 vil med et nyt oliefyr, inklusive service og fyringsolie, have en årlig udgift på 22.000 kr. Tilsvarende vil de 4 personer have en udgift på 12.000 kr. årligt med et varmepumpeanlæg. Dvs. at der er en merinvestering på 55.000 kr. for køb af en luft til vand varmepumpe i stedet for et nyt oliefyr. Merinvesteringen vil være tjent hjem efter 6 år, men varmepumpen vil til gengæld holde i helt op til ca. 20 år. Man skal i denne forbindelse også lige huske på, at jo større ens hus er, jo mere vil man spare, og jo hurtigere vil merinvesteringen blive tjent hjem.

Sådan fungerer en luft til vand varmepumpe

Luft til vand-varmepumper består af to dele; en ude- og en indedel, hvilke bliver forbundet, og begge kører på el. Udedelen sidder ofte placeret i en ca. 1 meter høj og bred boks, som fungerer som en stor ventilator, der vil trække luft udefra gennem en varmeveksler i varmepumpen. Herved bliver varmen i luften overført til et kølemiddel. I varmepumpen sidder en kompressor, der vil hæve trykket, og hermed hæves temperaturen i kølemidlet også. Kølemidlet, som er varmet op, vil derefter ledes ind i huset til indedelen, som typisk vil være bygget sammen med varmtvandsbeholderen, og denne del fungerer som styringssystemet. Kølemidlet kører igennem varmtvandsbeholderen og opvarmer vandet, hvorefter det løber tilbage i varmepumpen for at blive opvarmet på ny.

I og med varmen fra luften optages og køles af varmepumpen, vil fugtigheden i luften sætte sig som rimfrost på varmepumpens køleflade. Dette sker, når det er køligt udenfor, og temperaturen er under 5 grader. Det medfører, at varmepumpen vil skulle bruge 5 minutter pr. time til at afrime ventilatoren, hvilket vil kunne medføre en smule støj alt afhængig af varmepumpen. Det er en god ide ikke at placere varmepumpen lige op ad sin terrasse og soveværelset, da det vil kunne genere om sommeren.

Luft til vand-varmepumper har desuden indbygget noget kaldet en buffertank med vand, som varmes op i løbet af dagen, så der også er en masse varmt vand til at bruge af om natten.