Skrevet af Tim Petersson

Mærker

Energimærke

COP

SCOP

Type

Ude Temp.

Energimærke:

A+

COP:

SCOP:

4.2

Type:

Luft til luft

Ude temperatur:

-15 °C

Energimærke:

A+

COP:

SCOP:

3.9

Type:

Luft til luft

Ude temperatur:

-15 °C

Er du på udkig efter en varmepumpe, som kan spare dig for en dyr varmeregning, give dig et bedre indeklima og gøre din opvarmning mere grøn? Så prøv en af varmepumperne fra Heat Save.

Alle varmepumperne fra Heat Save lever op til gældende krav, der er for varmepumper i Danmark. Derfor kan du finde dem på Energistyrelsens Varmepumpeliste. De producerer nogle af de bedste varmepumper, der findes på markedet. De har over 25 års erfaring med at lave energibesparende varmeløsninger, og de har et stort udvalg af pumper, så du helt sikkert kan finde en, der passer til dit behov.

Luft til luft-varmepumper

Med mange luft til luft-varmepumper vil du kunne spare op til 50% på varmeregningen, hvis du skal varme et sommerhus eller etplanshus op. Den trækker luften udefra ind, komprimerer den og omdanner den til varme, inden den blæser den opvarmede luft ind i huset. Selve konstruktionen består af to dele: en udendørs del, hvor luften trækkes ind og en indre del, hvor den nye luft blæses ind. Disse to er forbundet med rør. De to dele behøver ikke sidde lige ud for hinanden, men kan godt sidde forskudt.

Luft til luft-varmepumper er lette at installere og yderst billige i drift. Der er ingen ulemper ved at supplere det dyre oliefyr med en pumpe eller lade en pumpe tage over for de elektriske radiatorer i sommerhuset. De er bedre for klimaet og giver dig et bedre indeklima, end brændeovnen for eksempel gør.

Få tilskud til en ny varmepumpe

En varmepumpe hjælper til at mindske din varmeregning. Men vidste du, at du faktisk også kan søge tilskud, når du anskaffer dig en ny pumpe? Flere energiselskaber giver tilskud til udskiftning af din nuværende varmeform med en varmepumpe. Tilskuddet afhænger af, hvor meget CO2 varmepumpen sparer i forhold til din nuværende varmeløsning. Det er vigtigt at huske at søge om tilskud, inden du går i gang, ellers er det for sent at opnå tilskud.

Få styr på SCOP-værdien

Fordi EU ønsker, at vi sparer på energien, har de introduceret et nyt energimærke, SCOP som står for ’seasonal coefficient of performance’. Det erstatter det tidligere COP, men er en langt mere nøjagtig fastsættelse af en varmepumpes effektivitet. SCOP-værdien definerer pumpens ydelse i løbet af året, mens den medregner sæsonbestemte variationer – altså årstiderne.

Du beregner værdien ved at dividere varmeeffekten med strømeffekten, men modsat COP, så er SCOP’s målinger blevet taget hen over en fyringssæson. Du får altså et langt mere klart billede af det egentlige energiforbrug. Det betyder, at hvis SCOP-værdien er 4,0, så generer varmepumpen 4,0 mere energi end den elektriske energi, den kræver.

Når du sammenligner de forskellige værdier, skal du være opmærksom på, hvilken klimazone der er angivet. Der er tre forskellige zoner: w = warmer (svarer til Athen), A = average (Strasbourg) og c= colder (Helsinki). Selvom man måske kunne tro, at vi i Danmark matcher Helsinkis klima, så ligger vi efterhånden mere i Strasbourgs zone. Langt de fleste SCOP-værdier er da også angivet som A.

Nogle steder kan man stadig kun se COP-værdien. Her skal du så være opmærksom på, at værdien angiver varmepumpens effekt under de mest optimale forhold – så det vil altid ligge lavere i virkeligheden, når den bliver taget i brug.

Få et bedre indeklima

En luft til luft-varmepumpe med et filter kan give dig et bedre miljø i huset. Den renser luften for pollen, støv og andre allergifremkaldende gener. Så hvis du er typen, der døjer med astma og allergi, kan en varmepumpe hjælpe dig til at få et bedre indeklima.

Faktisk kan en varmepumpe også hjælpe dit sommerhus eller udestue til at forebygge mug og skimmelsvamp, fordi den konstante udskiftning af luften giver en god udluftning, som du ikke ville få uden en varmepumpe.

Husk at den er lydsvag, så du skal ikke være bekymret for lydgener. Hvis din varmepumpe larmer unødigt højt, tyder det på, at du har brug for et servicebesøg af en installatør.

Varme i hele huset eller som supplement

Varmen kan nemt cirkulere ud i flere rum, men du skal dog være opmærksom på, at rummene længst fra varmepumpen er sværest at opvarme. Vælg derfor de rum, du opholder dig mest i til at være tættest på pumpen. Hvis du gerne vil have lige meget i varme i alle dine rum, kan du med fordel supplere med elradiatorer, så du er sikker på at få varme overalt.

En varmepumpe kan også sagtens bruges som et supplement til dit oliefyr eller brændeovn. Så hvis du har et stort hus, hvor du gerne vil spare penge på varmeregningen, så er en varmepumpe et godt forslag. Som bekendt er et oliefyr noget af det dyreste i drift til opvarmning af et helt hus og også yderst miljøskadende. Begræns den høje varmeregning og de partikelforurenende stoffer, du udleder med eksempelvis en brændeovn.

Se din varmepumpes energimærke

Selvom du kan se din varmepumpes SCOP-værdi, så kan du også vurdere den ud fra dens energimærke. Faktisk fungerer mærkningen på samme måde som andre strømforbrugende produkter, du kan finde i dit hjem. Deres effektivitet vises altså fra en skal til A+++ til G. Desuden giver mærket også et skøn over den mængde strøm i kWh, der skal bruges, før apparatet virker optimalt.

Energimærket siger altså ikke noget om din varmepumpes virkningsgrad, kun hvor meget energi den bruger.

De mange fordele ved varmepumpen

Vi kan kun fortælle om fordele ved en varmepumpe, der findes simpelthen ikke mange ulemper ved pumpen. Du sparer både penge på varmeregningen, giver miljøet bedre vilkår, får et bedre indeklima og du kan endda få tilskud og fradrag for det hele. En varmepumpe fra Heat Saver kan altså give dig lige det, du leder efter for at spare penge og få mere varme. Heat Save har den rette erfaring i varmepumper, så du er sikker på at få et apparat, der har en lang levetid, og som kan holde til det omskiftelige vejr, vi har i Norden. Find den varmepumpe, du har brug for her på siden.

Besøg Heat Save her