Sidste opdateret d. marts 14, 2021 af Tim Petersson
Kunne du tænke dig at udnytte den eksisterende varme i dit hjem og samtidig sikre et bedre indeklima? Så kan du med fordel kigge nærmere på et varmegenvindingsanlæg. Herved er du nemlig sikret begge dele. I indlægget lige her kan du blive meget klogere på, hvad et varmegevindsanlæg er for en størrelse, hvilke fordele og ulemper der følger med ved denne løsning og meget, meget mere.
Læs med videre og find ud af om varmegenvinding er den rette løsning hos dig.
Denne artikel indeholder
Hvad er et varmegenvindingsanlæg?
Et varmegenvindingsanlæg er et slags avanceret ventilationsanlæg, som overfører energien fra varmen i den luft, der suges ud af huset, til den friske og kølige luft, som blæses ind i huset udefra. Samtidig bliver boligen ventileret med frisk luft, hvilket er med til at sikre et bedre indeklima.
I indlægget er der en varmeveksler, som får selve opvarmningen til at ske. Dette kan lade sig gøre, idet de to luftstrømme glider tæt forbi hinanden, kun adskilt af tyden plader af metal. Herved kan varmeenergien overføres fra den ene luftstrøm til den anden. Vinduer og døre åbnes typisk ved normal udluftning, hvilket betyder, at den varme luft suser lige ud i det fri. Dette sker ikke ved varmegenvinding, idet energien genanvendes.
Denne varmeveksler er bygget ind i en kasse med en størrelse svarende til et lille køleskab. Normalvis placeres denne på loftet, så luften kan suges ind og blæses ud via et rør i taget. Dog findes der også nogle mere avancerede løsninger på markedet, hvor varmen fra den luft, der blæses ud, kan bruges til opvarmning af brugsvandet i huset. Dette sker ved hjælp af en luft-til-vand-varmepumpe.
Fordele og ulemper ved varmegenvinding
Ligesom ved alle andre løsninger, er der også en række fordele og ulemper forbundet med varmegenvinding. Hvad disse er, kan du blive klogere på i det følgende afsnit. Først gennemgås de vigtigste fordele. I modsætning til en varmepumpe, så sker ind og udblæsning i anlægget gennem et lille hul i luftet og er således mere usynligt.
Fordele:
Den største fordel ved at anvende et varmegenvindingsanlæg er, at du sparer på varmen, idet du genbruger den eksisterende varme, som allerede er i huset. Derudover kan du få en masse frisk luft ind i huset, uden at spilde store mængder af varme. Denne høje ventilation er med til at sikre et godt indeklima, hvilket er vigtigt for alle beboernes helbred.
Derudover undgår du, at luften er fyldt med lugte og skadelige stoffer fra eksempelvis radon eller afgasning af møbler og andre materialer. Luftfugtigheden i boligen holdes desuden lav, hvilket bevirker, at risikoen for husstøvmider eller skimmelsvampe nedsættes markant. Et varmegenvindingsanlæg kan desuden filtrere pollen og andre artikler fra luften, hvilket særligt er fordelagtigt for allergikere.
Når temperaturen stiger udenfor, kan du få anlægget til at blæse kold luft ind i boligen, så du kan bevare en behagelig temperatur. Til sidst er det en klar fordel i nye huse, da det er nemmere at overholde de strenge krav der er til lavt energiforbrug og tilstrækkelig ventilation, som findes i Bygningsreglementet.
Ulemper:
Fordelene ved varmegenvinding er altså mange, men der er også en række ulemper, som du bør være opmærksom på, før du investerer i denne løsning.
Først og fremmest skal du være klar over, at et varmegenvindingsanlæg er en relativ dyr løsning. Det koster typisk mellem 55.000 og 100.000 kroner, afhængig af hvilken model der er tale om. Derudover kræver anlægget plads, idet ventilationsanlægget inklusiv varmeveksler og rørføring fylder en del. Typisk kræves der en tagetage for at få det til at være der.
Anlægget er en smule kompliceret at indstille, og derfor kræves der i langt de fleste tilfælde professionel hjælp. Du kan altså ikke selv installere et varmegenvindingsanlæg, hvis ikke du har erfaring på området.
Du bør desuden være opmærksom på, at anlægget i sig selv bruger en del strøm. Her skal du forvente cirka 800-1.000 kr. om året. Et varmegenvindingsanlæg kan støje en del, især hvis ikke det er rigtigt reguleret eller monteret. Dette er endnu en god grund til altid at få professionelle fagmænd til at montere og installere det hos dig.
Et varmegenvindingsanlæg kræver desuden ret meget vedligehold. Selve anlægget og alle rør skal renses med jævne mellemrum. Derudover skal alle de enkelte dele også vedligeholdes. Filtre skal eksempelvis skiftes.
Kan alle huse få et varmegenvindingsanlæg?
Ja – alle huse kan i princippet få installeret et varmegenvindingsanlæg. Dog er det mere fordelagtigt – både økonomisk og pladsmæssigt – i huse med et loftsrum eller i forbindelse med nybyg af et nyt hus. Det kræver nemlig en del rørføring, for at luften kan ledes rundt i hele huset. Disse rør bør have en diameter på minimum 12,5 centimeter, og derfor kræver de forholdsvist meget plads.
Hvis ikke boligen har et loftsrum med plads til anlægget, så kan det dog godt lade sig gøre at installere det alligevel. I så fald må man dog acceptere synlige rør, hvis ikke disse skjules i rørkasser eller lignende. Det vil naturligvis være en ekstra omkostning at skulle etablere rørkasser, og som hovedregel bliver den samlede løsning også dyrere, jo mere kompliceret rørføringen er.
Hvis der er tale om etableringen af et nyt hus, er det muligt at bygge et varmegenvindingsanlæg ind under opførelsen af selve huset. I dette tilfælde kan rørene bygges ind i vægge eller lofter, så længe det er medregnet i planlægningen.
Vær opmærksom på dette ved installering af varmegenvindingsanlæg
Der er en række forskellige parametre, som du bør være opmærksom på, når der installeres et varmegenvindingsanlæg. Du skal eksempelvis huske at alle rør og andre dele, som befinder sig i ikke-opvarmede rum, skal isoleres. Derudover bør du altid have en serviceaftale med en tekniker, som kan sørge for, at dit anlæg fungerer, lige som det skal.
Du skal være opmærksom på at anlægget kan støje en del, hvis ikke det har indbyggede lyddæmpere. Disse forhindrer dog ikke al støj, og derfor bør du nøje tænke over selve placeringen af varmegenvindingsanlægget, så det ikke forstyrrer i eksempelvis soveværelset. Derudover skal anlægget have både indsugning og udblæsningsventiler til det fri, hvis det skal kunne fungere hensigtsmæssigt. Dette er nemmest gennem taget.
Hvis du har læst hele artiklen til vejs ende, bør du være klædt godt på til at kunne vurdere, om løsningen er noget for dig. Dette gælder uanset, om du kunne tænke dig at installere det i den bolig, du bor i nu eller om du tænker, at det er en fordelagtig løsning i din kommende, nybyggede bolig.