Home - Blog

Bliv klogere på energisparetilskud

energisparetilskud 24 nov. 2019
Skrevet af

Bliv klogere på energisparetilskud

Sidste opdateret d. marts 14, 2021 af Tim Petersson

Når du energioptimerer din bolig, kan du i mange tilfælde søge energisparetilskud. Hvis du eksempelvis skifter dit oliefyr ud med en varmepumpe, kan du søge tilskud, fordi du har udskiftet din varmekilde med en mere miljøvenlig en af slagsen. Det kan også være, at du laver andre energiforbedringer i din bolig – måske skifter du vinduerne eller efterisolerer ydervægge og tag. Uanset hvordan du energioptimerer din bolig, er der flere muligheder for at søge tilskud. I denne guide dykker vi ned i emnet og gør dig klogere på, hvad energisparetilskud er for en størrelse, og hvad du skal være opmærksom på.

Hvad er energisparetilskud?

Energiselskabernes energispareindsats gør det muligt for private bolig- og sommerhusejere at søge tilskud til at energioptimere boligen. Energispareindsatsen hører under energispareordningen. Det er en ordning, som gælder for alle energiselskaber i Danmark og har til formål at motivere folk til at energioptimere deres boliger, så de kan bidrage til at reducere CO2-udslippet. Energiselskaberne er med aftalen forpligtet til at sørge for, at der spares en vis mængde energi hvert år. Når du energioptimerer din bolig, kan du derfor søge om økonomisk tilskud til de forbedringer, du har lavet.

Hvilke energiforbedringer giver energisparetilskud?

Der er mange muligheder for at energioptimere din bolig. Du kan blandt andet efterisolere din bolig eller skifte til en grønnere varmekilde som en varmepumpe, hvis du eksempelvis har et gammelt og miljøbelastende oliefyr stående. Det er dog ikke alle energiforbedringer, der giver tilskud. Det er forskelligt, hvor meget de enkelte energiselskaber giver af tilskud, og hvad de giver tilskud til.

Du kan blandt andet få energisparetilskud, hvis du:

  • skifter dit gamle oliefyr ud med et nyt eller en mere miljøvenlig varmeform som for eksempel varmepumpe. Her kan der være flere forskellige fordele at hente ved at udnytte tilskuddet og få skiftet et gammelt oliefyr ud til en ny og mere miljøvenlig og effektiv opvarmningsmetode. En af mulighederne kan være at skifte din energiforsyning ud med en varmepumpe. Varmepumper kan du læse mere om længere nede i teksten. En anden mulighed kan være at skifte til jordvarme, som du også kan få tilskud til at få gennemført. Jordvarme udnytter naturens egne kræfter til at varme dit hus op, i stedet for at du lader fossilt brændstof gøre arbejdet.

Det er også en mulighed at skifte fra oliefyr til fjernvarmeforsyning, men det er selvfølgelig ikke en mulighed for alle, fordi man selvfølgelig skal være ganske tæt på et eksisterende fjernvarmenet eller kommende fjernvarmenet for at gøre sig disse tanker. I Danmark er fjernvarmenettet dog omfattende, så undersøg muligheden i dit lokale område.

  • efterisolerer ydervægge og tag. Har du nogensinde set din bolig gennem et termisk kamera? De fleste vil højst sandsynligt svare nej, men det kan godt være en god idé at få det gjort. For med et termisk kamera bliver det muligt at se, hvor varmen siver ud af dit hjem. Hvis man bor i en ældre ejendom er det ikke usandsynligt, at væggene er helt uden isolering, og taget kun er let isoleret. Her kan der hurtigt spares en masse energi, og det er derfor, du også kan få tilskud. Det vil ske ved, at du for eksempel får dit hus hulmursisoleret eller lagt et ekstra lag stenuld op på loftet. Gennemfører du de ændringer, kan det hurtigt blive mindre skræmmende at se huset gennem det termiske kamera.
  • udskifter vinduer. Her er øvelsen så godt som den samme, du lige har læst om, når det gælder ekstra isolering. For i mange ældre boliger kan vinduerne være tynde, og dermed holder de dårligt på varmen. Derfor kan du med tilskuddet få økonomisk hjælp til at skifte de gamle vinduer ud med nye termoruder, der holder langt bedre på varmen. En ekstra fordel ved det er, at du slipper for, at det trækker ind ad vinduerne, og du får en lydisolerende effekt grundet de tykkere ruder.

Her får du også et par eksempler på, hvad du ikke kan få energisparetilskud til:

  • Udskiftning af hårde hvidevarer. Dette sparer ganske vist energi, og det kan stadig være en fornuftig investering at skifte en ældre fryser ud med en helt ny fryser med mærket A+++, som er mærket for de mest effektive hvidevarer. Der kan være penge at spare på elregningen – men der er bare ikke noget tilskud, da det ligger uden for rammerne.
  • Her er der ikke bare tale om en besparelse, men en decideret mulig indtjening for boligejeren. Det går dog ud over de rammer, der er blevet sat for tilskuddet.

Energisparetilskud til varmepumper

Hvor stort et tilskud du kan få til denne investering, afhænger af, hvilken energikilde du konverterer fra. Uanset hvad, så er det dog muligt at opnå en stor energibesparelse ved at investere i en varmepumpe. Der er flere forskellige typer varmepumper: luft til luft-varmepumper, luft til vand-varmepumper og jordvarme. De forskellige typer har hver især fordele, som du bør undersøge nærmere på forhånd. Men husk at vente med at bestille pumpen, til du har søgt om tilskuddet. Hvorfor det er en god idé, kan du læse mere om lige nedenfor.

Sådan søger du energisparetilskud

Når det kommer til selve ansøgningsprocessen, er der forskellige ting, du skal være opmærksom på. Først og fremmest skal du tænke på tilskuddet fra start af. Det skal du, fordi du kun kan få tilskuddet, hvis du søger det, inden du er gået i gang med det energibesparende projekt. Du må altså hverken have lavet en forudgående aftale med håndværkeren, have bestilt materialer – såsom stenuld til isolering af loft – eller være gået i gang med renoveringen, inden du søger.

Næste skridt er enten at kontakte dit energiselskab for at høre, hvordan du ansøger gennem dem, eller du kan benytte Energispareguidens hjemmeside, som giver information om tilskuddet og mulighed for at søge tilskuddet. Når du går i gang med selve ansøgningen, skal du have en række informationer klar. Det omfatter din nuværende energikilde, og hvilke tiltag du har i tankerne og søger tilskud til.

Hvor meget kan du få i energisparetilskud?

Det varierer fra projekt til projekt og er afhængig af flere faktorer, såsom hvilken energikilde du skifter fra og til. Den nemmeste måde at finde ud af det på er derfor at benytte sig af Energispareguidens hjemmeside.

Hvad får du ud af energisparetilskud?

Først og fremmest opnår du en energibesparelse, som bør kunne ses på din månedlige energiregning. Det vil med andre ord sige, at der er stort potentiale for, at du kan spare penge hver eneste måned fremover, hvis du gennemfører et projekt, som du gennem tilskuddet også får økonomisk hjælp til at føre ud i livet. En anden stor fordel er, at du ved at gennemføre et energibesparende tiltag kan hjælpe miljøet, fordi du bruger mindre energi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *