Home - Blog

Brændeovns blæser – alt, hvad du bør vide

21 jun. 2019
Skrevet af

Brændeovns blæser – alt, hvad du bør vide

Sidste opdateret d. januar 6, 2023 af Tim Petersson

Har du en brændeovn i hjemmet? Det er der stadig mange, der har. En brændeovn skaber både varme og hygge, det er dog ikke altid den mest effektive metode – og heller ikke altid den mest økonomiske.
På denne side kan du læse om, hvordan en brændeovn blæser kan gøre din brændeovn mere effektiv helt uden at bruge mere energi. Så hvis du gerne vil have en mere effektiv opvarmning af hjemmet uden at bruge flere penge, så er du landet på den rigtige side – læs med herunder.

Spring artiklen over og køb min favorit her

Hvad er en brændeovns blæser?

Okay, hvad er det så? En brændeovns blæser kaldes også en brændeovns ventilator, og det er netop, hvad det er.
Det er en lille ventilator, som du placerer på brændeovnen. Den blæser derved den varme luft ud i rummet og resten af huset. Derved får du altså en varmeblæser, som dog hverken skal have batterier eller sættes i stikkontakten. Du kan altså udnytte den varme, ovnen producerer, mere effektivt, hvis du investerer i en blæser til brændeovnen.

Rigtig mange mennesker, der har en brændeovn, har ikke blot denne af praktiske årsager. Mange synes, at en flot ovn er både æstetisk og charmerende. Så vil det ikke ødelægge eller mindske æstetikken, hvis man placerer en blæser oven på den? Det korte svar er nej. Heldigvis findes ventilatorerne i en række forskellige designs. Mange af disse er ganske neutrale, og blæseren er ligeledes ikke specielt stor, og derved vil den ikke tiltrække specielt meget opmærksomhed. Du skal altså ikke frygte for æstetikken, men blot glædes over de velopvarmede rum.

Hvad er fordelene ved en blæser til brændeovnen?

Nogle af fordelene er blevet nævnt ganske kort, men her får du et klart overblik over, hvad en forholdsvis lille investering i en blæser til brændeovnen kan have af fordele:

 • Bedre og mere mærkbar varme
  Mange brændeovne bliver utroligt varme, hvilket er en god ting. De er dog ikke gode til at fordele varmen, og derved kommer de ofte til at minde om en radiator. Men med en blæser, bliver varmen fordelt og vil kunne mærkes meget lettere.
 • Indeklimaet
  En blæser, der fordeler varmen, er også med til at skabe et markant bedre indeklima.
 • Energi og miljø
  Da du opnår en mere effektiv varme uden at bruge mere energi, er du med til at skåne både miljøet og din egen pengepung.
 • Slip for batterier og strøm
  Da blæseren ikke bruger energi, betyder dette også, at den starter automatisk, så snart den registrerer varmen.

Det er altså både simpelt, effektivt og besparende, og dette var blot et par af de mange fordele, som du kan opnå med dette produkt.

Brændeovns blæser test – hvad bør du vælge?

Hvad skal du egentligt kigge efter, når du vil finde den varmemølle til brændeovn, der passer bedst til netop dit hjem? Herunder kan du se en kort liste over de ting, der er essentielle at overveje.

 • Støj
  Hvis du ikke ønsker øget støj, bør du gå efter en støjsvag model.
 • Design
  Møllerne findes i en række forskellige designs.
 • Pris
  Hvor meget er du villig til at ofre for at spare penge i længden?
 • Holdbarhed
  Hvor varm bliver netop din brændeovn? Og hvor meget varme skal blæseren kunne klare?

Dette er nogle af de centrale overvejelser, som du bør gøre dig, inden du køber. Hvis du finder frem til svaret på disse spørgsmål, er du allerede nået meget langt i processen, og så vil du snart være klar til at købe – altså efter du har læst færdig, naturligvis.

Du skal dog også gøres opmærksom på, at de billige modeller ikke er lige så effektive som dem, der koster en smule mere.
Denne linearitet mellem pris og kvalitet er dog ikke noget nyt – høj kvalitet koster penge, men giver ofte en lang række af fordele i længden.

Hvis du vil være sikker på at træffe det bedste valg, kan du kigge på en varmemølle test online. Her kan du læse mere om andres oplevelser med de forskellige produkter. Du kan dog også prøve at læse beskrivelsen herunder, hvor du vil blive klogere på udvalgte modeller.

Her er en test af en billig model og en kvalitetsmodel. Jeg tænker videoen giver svar på hvilken model der er kvalitetsmodellen.

Hvilke populære modeller findes der?

Her finder du en kort beskrivelse af forskellige varmemøller til brændeovn – derefter kan du vurdere, hvilken der tiltaler dig mest.

ADURO varmefordeler

Den model er virkeligt populært blandt de danske forbrugere. Den smarte fordeler starter automatisk op, når overfladen når en temperatur, der er højere end 65 grader. Blæseren skaber et dejligt lunt indeklima og har en maksimal luftstrøm på 255 m3/t.
Den er fremstillet i et mat sort design, hvilket resulterer i et flot, men neutralt udtryk, så den ikke tager fokus væk fra ovnen.

Den gode varmefordeler

Den gode varmefordeler minder meget om blæseren fra ADURO på designet. Herudover kan den flytte helt op til 310 m3/t, hvilket gør den en smule mere effektiv.
Undersøgelses viser, at dette produkt kan opnå en besparelse på op til 16 procent af dit samlede brændeforbrug.
Denne blæser starter også automatisk, dog først når overfladen bliver mere end 80 grader. Herudover er modellen utroligt støjsvag, hvilket er et klart plus.

Dette var blot to populære modeller. Lad os gå ud fra, at de mange undersøgelser passer, og at du kan spare på dit brændeforbrug – men hvor meget giver det så i kroner og øre? Det bliver undersøgt herunder.

Køb den billigst hos Out Native her

Hvor mange penge kan du spare?

Det er selvfølgeligt helt individuelt, hvor meget man fyrer i løbet af et år. Det kommer blandt andet an på:

 • Præferencer angående varme i hjemmet
 • Vinterens længde
 • Typen af brænde
 • Husets størrelse
 • … Og andet.

Her vil du dog kunne læse et opstillet eksempel, så det bliver tydeligt, hvor meget man kan spare.
I et hus på omkring 150 kvadratmeter bor der en familie med to voksne og to børn. I huset anvender de et oliefyr til vand og varme de steder i hjemmet, hvor brændeovnen ikke når ud. For at opvarme den største del af huset (gennem brændeovnen) bruger de 10-15 Rummeter brænde om året.

Hvis man med en effektiv varmeblæser kan mindske dette forbrug med 16 procent, så er der altså penge at spare. Afhængigt af hvor man køber sit brænde vil kan kunne spare et sted mellem 1000-1500 kroner om året. Samtidigt vil det også give en sundere bolig fordi varme fordeles bedre.

Hvor skal en brændeovns blæser placeres?

Indtil videre har du kun fået at vide, at blæseren skal placeres oven på brændeovnen. Men hvad vil det sige helt nøjagtigt?
Det vigtigste er, at en blæser til brændeovnen placeres et sted, hvor ovnen er plan. Blæserens bundplade skal nemlig have fuld kontakt med ovnen, så den kan registrere varmen. Når varmen fra brændeovnen derefter begynder at opvarme pladen til x-antal grader, vil ventilatoren starte helt automatisk.
Grunden til, at den er så effektiv, er, at den får den varme luft, der findes omkring ovnen, til at cirkulere, og derved virker ovnen nærmere som en effektiv varmeblæser end en radiator. Møllen kan anvendes til flere forskellige typer af ovne. Den kan anvendes til den klassiske strålingsovn, men den kan også sagtens bruges effektivt, hvis du har en lidt nyere konveksionsovne.

Hvor varm bliver brændeovnen?

Nogle brændeovne kan blive sindssygt varme på overfladen. Det er også derfor, at det er smart at sætte en form for gitter op, så små børn ikke kommer i nærheden af den. Men kan ventilatoren så klare at stå på en vildt varm brændeovn?
Det korte svar til dette er, ja. De fleste ventilatorer kan klare op til 300 – 350 grader, og derved er der ingen grund til bekymring, da langt de færreste ovne vil blive så varme på toppen.

Konklusionen: Virker en brændeovn blæser?

Nu er det tid til den endelige dom – er dette en god investering eller ej? Som du nok har kunne fornemme gennem denne tekst, så er blæseren et godt produkt, som i høj grad er anbefalingsværdigt.
Ud fra undersøgelserne, der viser, hvor meget man kan spare, og den generelle brugertilfredshed, så er dette produkt uden tvivl en god investering.
Som det blev nævnt tidligere, så tjener produktet hurtigt sig selv ind igen, og derfor kan det godt betale sig at købe en lidt dyrere model. Den højere kvalitet skaber blot et mere effektivt resultat, og den vil holde længere. De billigste modeller er ikke rigtig det store værd, og derved kan det faktisk ende med at være spild af penge at købe en af de helt billige modeller på markedet.

Selvom dette er et effektivt produkt, så vil den ikke kunne afhjælpe alle kolde zoner i hjemmet. Disse skyldes ofte kolde manglende isolering eller lignende. En blæser til brændeovnen vil kunne afhjælpe dette en smule, men sidenhen bliver du nødt til at adresse det virkelige problem.

Anmeld produktet eller knyt en kommentar
Marcus Andersen

I jeres regnestykke skriver I om 25 kvadratmeter brænde “For at opvarme den største del af huset (gennem brændeovnen) bruger de 25 kvadratmeter brænde om året. Hvilket svarer til cirka 20.000 kroner.”. Jeg synes, at I skal ændre til kubikmeter …. eller rummeter, mon ikke at det er det, som I mener?

Tim Petersson

Hej Marcus

Det er da en brøler, det får jeg lige rettet med det samme. 25 rummeter er nok også lige i overkanten 🙂

/Tim

Brian

Kan man bukke blæseren bundpladen så den passer oven på et røgrør??

Flemming Wilken

Hej Tim
Det er en meget fin oplysnings side, du her har forfattet og til stor glæde for mange er jeg sikker på.
Men der er dog en oplysning, jeg savner – Hvor meget larmer de to brændeovns blæsere du viser, i db.

En to (2bl) bladet larmer normalt mere end en fem (5bl) bladet, og det kan godt være at en 2bl. giver mere vind end en 5bl. her og nu.
Jeg er gammel RC. Helicopter “pilot”, hvor en fem bladet larmer mindre end en to bladet.

Jeg har kun fundet et sted, hvor de sælger brændeovns blæsere, der oplyser om hvor mange db. to af deres br.blæsere larmer, 25 db. som ikke er ret meget.
De er henholdsvis to og fem bladet, til min store undren.

Med venlig hilsen
Flemming Wilken

Bedømmelse:

Per Mikkelsen

Konklusionen: Virker en brændeovn blæser?..
Og hvilken er så svaret? Det skriver du ikke noget om…

Bedømmelse:

Tim Petersson

Konklusionen er du skal lade være med at købe den billige udgave, den dyre virker markant bedre 🙂 og jo det virker ved at flytte luften 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *