Home - Blog

Energirenovering – det skal du vide

Energirenovering 22 nov. 2019
Skrevet af

Energirenovering – det skal du vide

Sidste opdateret d. marts 14, 2021 af Tim Petersson

Du har højst sandsynligt hørt ordet ”energirenovering” før, og hvordan det stort set altid kan betale sig – særligt hvis du bor i et gammelt hus fra 1970’erne eller tidligere. Energiforbedringer kan foregå på mange forskellige måder eksempelvis via en grundig efterisolering. Går du og overvejer en energirenovering af dit hjem, er du kommet til det helt rette sted. Det kan du nemlig læse meget mere om her i artiklen, hvor du kan få svar på, hvad man bør være særligt opmærksom på i den forbindelse.

Sådan ved du, om en renovering vil kunne betale sig

Bor du i et ældre hus, der ikke er blevet efterisoleret, kan det altid betale sig for dig at få foretaget en række energiforbedringer. Der er dog også nogle nyere huse, der spilder en helt masse varme, og det bør du derfor være særligt opmærksom på. Hvis du vil finde ud af, om en energirenovering af dit hus er hensigtsmæssigt eller ej, bør du først og fremmest kigge på din varmeregning.

Bor du i et hus, der er bygget før 1980, og regningen over 15.000 kroner om året, bør du bestemt energiforbedre det. Det samme gør sig gældende, hvis du bor i et hus, der er bygget efter 1980, og din varmeregning er over 10.000 kroner om året.

Husets opvarmningsform spiller en stor rolle

Men hvilke energiforbedringer kan så svare sig rent økonomisk i forbindelse med en energirenovering? Det er især husets opvarmningsform, der spiller en rolle i forhold til dette spørgsmål. Bruger du eksempelvis et naturgas- eller oliefyr, der er mere end 15 år gammelt, eller anvender du elvarme, er der god grund til at tænke i energirenoverende løsninger. I rigtig mange tilfælde vil det i den forbindelse kunne betale sig at vælge fjernvarme i stedet. Du bør dog være opmærksom på, at priserne på fjernvarme svinger meget alt efter, hvor i landet du bor.

Endvidere spiller energipriserne en stor rolle. Du kan derfor spare rigtig meget ved en energirenovering, hvis du har gas- eller oliefyr alt afhængig af, hvor meget gas og olie koster på nuværende tidspunkt.

Søg om tilskud i forbindelse med en energirenovering

En energirenovering af din bolig sker altså oftest ved, at du skifter din nuværende og gamle varmekilde ud med en anden, der er bedre for miljøet og for din økonomi. På den måde kan du nemlig reducere dit energiforbrug markant ved at opnå energibesparelser, og det er med til at nedbringe CO2-udslippet.

Hvad mange ikke ved er, at man kan hente tilskud i forbindelse med en energirenovering af boligen. Det vil sige, at du kan gøre renoveringsprojektet billigere, og der er to forskellige måder at få tilskud på. Enten kan du få håndværkeren til udføre det energirenoverende projekt for dig, eller du kan gøre det selv.

Husk at få accept fra Energikøb inden arbejdet påbegyndes

Uanset om du selv udfører arbejdet med renovering, eller du får håndværkeren til det, skal du altså huske at søge om tilskud. Det indebærer endvidere, at du får accept fra Energikøb, og det skal du have gjort inden, at selve arbejdet begynder. Det er nemlig ikke muligt at søge om tilskud, når du først har igangsat arbejdet. Når dit renoveringsprojekt er færdiggjort, skal du desuden huske at indsende samtlige bilag, og herefter vil tilskuddet blive udbetalt direkte til din konto. Dette vil normalvist blive gjort inden for 30 dage, og tilskuddet er skattefrit.

Det kan du søge om tilskud til

Du har mulighed for at søge om tilskud til en lang række forskellige energirenoveringer. Du kan blandt andet søge i forbindelse med udskiftning af gamle vinduer, etableringen af solvarmepaneler, samtlige isoleringsopgaver undtagen hulmursisolering og udskiftningen af oliefyr. Herudover kan du også søge tilskud til installationen af varmepumper, som erstatter enten gas, olie eller biofyr, ligesom du kan søge tilskud til udskiftningen af et ikke-kondenserende gasfyr.

Endvidere har du mulighed for at søge tilskud til isoleringen af nuværende varmerør eller til udskiftningen af ældre varmerør. Endelig kan du søge til renoveringer, som helt generelt er i stand til at nedsætte energiforbruget i din bolig.

Det skal du overveje inden en energirenovering

Inden du skal i gang med en omfattende energirenovering, er der en række forhold, der er gode at overveje og at tage stilling til. Først og fremmest skal du gøre op med dig selv, hvad selve formålet med energirenoveringen er. Handler det om, at du vil gøre noget godt for miljøet, vil du spare penge, eller vil du tilføje mere værdi til dit hus inden et eventuelt salg? Dette har nemlig stor indflydelse på, hvilken løsning der vil være mest fordelagtig for dig.

Hvordan skal projektet forløbe?

Herefter skal du naturligvis overveje, hvordan projektet skal forløbe, og hvordan projektets økonomi er. Der er nogle, der foretrækker en omfattende og stor energirenovering, mens andre vælger mindre projekter, der kun indebærer det absolut nødvendige. I den forbindelse skal du have fundet ud af, hvilken tilstand dit hus er i rent energimæssigt. Dette spiller nemlig en afgørende rolle i forhold til selve projektets udformning og økonomien. Derfor bør du altid starte ud med at få et samlet og grundigt overblik over, hvordan isoleringen er i dit hus.

Hvilke energiforbedringer er mest hensigtsmæssige?

Et samlet overblik over dit hus’ isolering burde give dig en nogenlunde forestilling om, hvilke energiforbedringer der bedst vil kunne svare sig for dig at give dig i kast med. Der er dog flere forskellige projekter, man kan udføre, og det handler altså om at afklare, hvilke der er mest hensigtsmæssige. Vil det for eksempel være mest hensigtsmæssigt med en isolering af taget og loftet, eller vil det bedst kunne svare sig at udskifte samtlige vinduer?

Det kan også være, at det er en udskiftning eller forbedring af varmeanlægget, der vil være det rette at gøre i lige præcis dit tilfælde. Det handler kort og godt for dig om at finde frem til den forbedring, der vil resultere i mest varmebesparelse i forhold til den sum penge, du bruger på projektet.

En energirenovering kan foregå på mange måder

En energirenovering kan altså foregå på flere forskellige måder og være mere eller mindre omfattende. I den forbindelse bør du overveje, om du er villig til, at renoveringen må ændre på dit hus’ udseende. I visse tilfælde vil en sådan renovering nemlig kræve, at dit hus får en helt ny facade, fordi ydervæggene eksempelvis har behov for en udvendig isolering. Det er derfor vigtigt, at du overvejer dette aspekt forinden, da det kan blive aktuelt for dig.

Få hjælp fra en professionel energirådgiver

Er du i tvivl om, hvordan du skal planlægge og komme ordentligt i gang med renoveringen, kan du få en nogenlunde idé om de mest hensigtsmæssige forbedringer ved at kigge på husets energimærke. Endvidere bør du foretage en grundig gennemgang af huset kombineret med en termografisk undersøgelse og tæthedsundersøgelse. Udover dette kan det være en rigtig god idé at få hjælp fra en professionel energirådgiver, som med garanti vil kunne hjælpe dig med at planlægge hele renoveringsprojektet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *