Home - Blog

Energitilskud til varmepumper

03 mar. 2017
Skrevet af

Energitilskud til varmepumper

Sidste opdateret d. april 5, 2021 af Tim Petersson

En varmepumpe kan være en god investering i din bolig eller sommerhus. Hvis du f.eks. har et gammelt oliefyr i kælderen til at opvarme boligen med, kan du, ved at skifte til en varmepumpe, sænke din varme med mange tusinder kroner om året samt spare miljøet for en masse giftig CO2 udledning.

Selvom en varmepumpe er en dyr investering, vil indkøbsprisen tjene sig ind efter nogle års brug, da du kommer til at spare mange tusinder kroner årligt på elregningen, og derudover er en varmepumpe både en stabil og driftssikker løsning. Samtidigt er der mulighed for, at for tilskud til varmepumper.

Det er dog vigtigt, at dit hus er godt isoleret, hvis du skal bruge en varmepumpe som den primære energikilde, for at forlænge varmepumpens levetid samt for at yde optimal opvarmning af boligen.

Forskellige typer varmepumper

Der findes tre forskellige typer varmepumper:

  • Jord-til-vand

Denne type varmepumper udnytter den varme, der er i jordens øverste lag. Et jordvarmeanlæg er en meget effektiv type varmepumpe, og den kan uden problemer fungere som boligens eneste energikilde. Jordvarmen overføres fra varmepumpen via en varmeveksler til husets elinstallation. Denne type varmepumpe er lidt mere effektiv end de andre typer, men det er også den dyreste type at få etableret pga. nedgravning af slangen i haven.

  • Luft-til-vand

Denne type varmepumpe henvender sig til dig, der ikke har mulighed for at grave en slange ned i haven. Fungere ligesom luft til luft modellerne ved at udvinde energi fra luften udenfor. Herefter overføres varmen til vand, som så på traditionelvis kan bruges til enden gulvvarme eller radiatorer.

  • Luft-til-luft

Denne type varmepumpe udnytter varmen i udeluften. Det vil sige at den fungerer som et omvendt køleskab, hvor varmen udvindes af udeluften og udveksles til indedelen via et kølemiddel, som cirkulere luften indenfor. Denne type pumpe fungerer fint til helårsbrug, og kan med fordel sammenkobles med et udsugningsanlæg med en varmeveksler.

Hvordan får jeg et tilskud ved montering af varmepumpe?

Varmepumper er især gået hen og er blevet meget et meget populært valg til opvarmning af forskellige typer af boliger efter år 2013, hvor solpanelerne indtil da havde sin store sejrsgang. Mange danskere er nemlig begyndt at interessere sig for at udnytte den billige strøm i boligen i stedet for at sælge den videre, og alt tyder på, at der er god økonomi i anvendelse af varmepumper – både for din elregning men også fordi, du kan få energitilskud for indkøb og montering af din varmepumpe. Men også boligejere uden solpaneler kan få store besparelser ud af en varmepumpe.

Kravet for at kunne opnå et energitilskud på din varmepumpe er meget simpelt og ligetil – det eneste krav er nemlig, at du skal have købt din varmepumpe i Danmark. Du skal dog ansøge om at få et energitilskud online, allerede inden du går i gang med både at indkøbe og montere din varmepumpe, da dette gør hele ansøgningsprocessen lettere.

Når du har fået indkøbt og monteret din varmepumpe i boligen, indsender du en faktura for det udførte arbejde, hvoraf typen af varmepumpe, som du har monteret, også fremgår. I private boliger på mellem 80 kvadratmeter – 200 kvadratmeter kan tilskuddet udgøre helt op til 8.000kr. Skattefrit (jordvsarme og luft til vand), hvorimod tilskuddet i sommerhuse kun gives til luft-til-luft varmepumper. I dette tilfælde kan tilskuddet udgøre op til 750kr.

Du ansøger let, ved at logge ind på Energikoeb.dk, hvor du indtaster dine oplysninger.

Anmeld produktet eller knyt en kommentar
Ulrik Nyholm

Hej?. Håber du/i kan hjælpe, jeg har været lettere uheldig, i det at jeg kom til at købe min luft til vand pumpe for 1 år siden, da jeg nu er i gang med et større renoverings projekt på mit hus, har netop i sidste uge installeret og meldt til BBR at huset er ændret fra olie til el opvarmning. Og søger så om tilskud ved Ewii, de siger at jeg ikke kan få tilskud, fordi jeg har købt inden ansøgningen… jeg tænker jo, at miljøet er lige glad med om jeg har søgt tilskud før eller efter!!!, er der noget jeg kan gøre?

Bedømmelse:

Tim Petersson

Hej Ulrik.

Det er jo desværre ikke os der laver reglerne, men jeg synes da du skal fremfører din argumentation overfor dem der yder tilskud. Du har jo helt ret i at miljøet stadigvæk får gavn af det.

/Tim

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *