Home - FAQ

Er det dyrt at bruge varmepumpe?

18 maj. 2021
Skrevet af

Er det dyrt at bruge varmepumpe?

Sidste opdateret d. maj 18, 2021 af Tim Petersson

Alt er relativt, og derfor er det også svært at give et kort og præcist svar på, om det er dyrt at bruge varmepumpe. Du kan ikke desto mindre forvente at få stillet din tvivl, hvis du bliver på siden lidt endnu. Du vil nemlig blive gjort meget klogere på, hvilke omkostninger der er forbundet med at bruge varmepumpe. Du vil med al sandsynlighed blive positivt overrasket.

Det er billigt at bruge varmepumpe sammenlignet med andre opvarmningsformer

Det er korrekt, at det kan koste en del penge at varme en bolig op, men dykker du ned i, hvilke omkostninger der er til de forskellige opvarmningsformer, så vil du erfare, at det er billigst at bruge en varmepumpe.

Varmepumper er ikke kun langt billigere i drift end oliefyr og elradiatorer, men også sammenlignet med brændeovne, træpillefyr og for den sags skyld fjernvarme.

Ifølge Videncentret Bolius byder luft til luft varmepumpen på det laveste årlige forbrug – målt i både kWh samt i kroner og ører. Skal du derfor have fingrene i den billigste opvarmningsform lige nu, så skal du investere i en luft til luft varmepumpe. Det næstbedste alternativ (målt på forbrug) er jord til vand varmepumpen og dernæst luft til vand varmepumper.

Priser på opvarmning – udvalgte opvarmningsformer:

  • Luft til luft varmepumpe – 4.105 kr. årligt (3.732 kWh)
  • Jord til vand varmepumpe – 5.771 kr. årligt (5.246 kWh)
  • Luft til vand varmepumpe – 6.321 kr. årligt (5.746 kWh)
  • Brændeovn – 9.329 kr. årligt (4.259 kg.)
  • Fjernvarme – 12.851 kr. årligt (18.100 kWh)
  • Gammelt oliefyr – 30.049 kr. årligt (2.757 l)

Kilde: Bolius.dk

Der er altså rigtig mange penge at spare, hvis man opvarmer boligen med en varmepumpe i stedet for en af de øvrige opvarmningsformer.

En varmepumpe har typisk en brutto energipris på 1,10 kr. pr. kWh, hvilket er i den helt lave ende.

Hvornår er udgifterne til en varmepumpe tjent hjem?

En varmepumpe vil relativt hurtigt kunne tjene sig selv ind. Ofte går der ikke meget mere end 1-3 år, inden udgifterne til varmepumpen er tjent hjem. Forklaringen er selvfølgelig, at varmepumpen er med til at reducere dit forbrug markant.

Hvor meget du kan reducere dit forbrug afhænger selvfølgelig af, hvilken opvarmningsform du benytter i dag. Denne faktor vil også have betydning for, hvornår varmepumpen er tjent hjem. Du kan med god grund regne lidt på dette, da netop udsigten til at kunne reducere sit forbrug markant kan være en motiverende faktor for at lave en sådan investering.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *