Home - Blog

Få energitilskud – Sådan optimerer du din eksisterende varmeløsning

11 nov. 2019
Skrevet af

Få energitilskud – Sådan optimerer du din eksisterende varmeløsning

Sidste opdateret d. marts 14, 2021 af Tim Petersson

Der kan være rigtig mange gode grunde til at give din varmeløsning en saltvandsindsprøjtning med en ny varmepumpe. Ikke alene er det en god investering for miljøet. Det er også en god investering for din pengepung.

For Energistyrelsen udøver nemlig støtte til de varmeløsninger, der optimerer energien og erstatter energitunge løsninger som eksempelvis olie, fastbrændsel eller el. Du kan derved opnå kontante og skattefrie tilskud, hvis du vælger en energioptimeret varmeløsning som eksempelvis en varmepumpe.

Hvornår skal man søge om tilskuddet til energioptimering?

Hvis du ønsker at få tilskud til energioptimering, skal du søge om tilskuddet allerede inden du går i gang med projektet og investerer i en energioptimeret løsning. Ellers gælder din mulighed for at opnå tilskuddet ikke. Samtidig snyder du også dig selv for at få den rådgivning, du ellers kunne have fået.

Men det er ikke i alle tilfælde, man kan få tilskud. Din bolig skal leve op til nogle bestemte betingelser for at være berettiget til at modtage et energisparetilskud. Det er dog forskelligt fra energiselskab til energiselskab, hvilke krav du skal leve op til, eller hvor meget rådgivning de tilbyder. Så sørg for at tjekke op på kravene hos dit lokale energiselskab, så du ikke kommer i klemme eller regner med at få et tilskud, du i virkeligheden ikke er berettiget til i sidste ende.

Hvilke tilskud kan du søge, hvis du ønsker at energioptimere dit hjem?

Der findes flere tilskudsordninger til energioptimering i Danmark. Men der findes to landsdækkende ordninger, hvis du skal renovere dit hus, eller hvis du ønsker at optimere din nuværende løsning med en mere miljøvenlig løsning. Dette er tilskuddet fra Energiselskaberne og håndværkerfradraget.

Men hold øje med mulighederne for tilskud andre steder. For indimellem kan der opstå tidsbegrænsede tilskud, man kan søge. Desuden findes der sikkert også lokale tilskudsordninger i det område, du bor. Så sørg for at tjekke op på mulighederne, og forhør dig gerne hos din kommune eller hos dit lokale energiselskab.

Er du i tvivl om, hvilke tilskud du kan søge, kan du finde en oversigt over mulighederne i standardværdikataloget. Du finder standardværdikataloget på Energistyrelsens hjemmeside.

Tilskud fra Energiselskaberne

Som nævnt ovenfor kan du blandt andet søge om tilskud fra energiselskaberne. Her kan du søge om tilskud til at få hjælp til rådgivning om din konkrete situation, ligesom der også ydes støtte til at forbedre eller udskifte nuværende løsninger med mere energioptimerede løsninger. Igen skal du være opmærksom på, at det er forskelligt for de forskellige energiselskaber, hvad de yder støtte til.

Blandt de gængse ting, du kan søge om tilskud til, er:

  • Udskiftning af gamle vinduer
  • Efterisolering af ydervægge og tag
  • Udskiftning af et gammelt oliefyr til fordel for en ny og mere energioptimeret varmeløsning

Du kan derimod ikke søge om tilskud til eksempelvis solceller. De falder ikke ind under ordningen.

Håndværkerfradraget

Du kan også benytte din mulighed for at få et håndværkerfradrag til at optimere dine energiløsninger. I så fald kan du trække omkostninger til arbejdsløn på energiforbedrende opgaver fra i skat. Du kan benytte håndværkerfradraget til stort set alle boligformer, uanset om det drejer sig om din egen bolig, dit sommerhus eller din ejerlejlighed.

Du kan få et fradrag på op til 12.000 kr. årligt til energirenovering pr. person over 18 år, der er i husstanden. Hvis I er et par, kan I altså få et fradrag på op til 24.000 kr. pr. år. Du kan læse meget mere om håndværkerfradraget på SKAT’s hjemmeside.

Du kan dog ikke modtage håndværkerfradrag på opgaver såsom solafskærmning af vinduer og glasdøre, rådgivning i forhold til energi, udskiftning eller reparation af pillefyr og lignende, der ikke falder ind under ordningen.

Hvilke varmeløsninger skal du gå efter, hvis du ønsker at energioptimere dit hjem?

Hvis du ønsker en mere energioptimeret varmekilde i dit hjem, kan du med fordel gå efter en varmepumpe. Varmepumper er ofte en mere avanceret løsning med mere fleksibilitet, så du kan indstille den efter dine behov.

Med en varmepumpe kan du eksempelvis indstille den til at nedsætte varmen, når du ikke er hjemme, eller mens du sover. På den måde får du et mindre samlet energiforbrug, uden du mærker det. For du opholder dig alligevel ikke hjemme i dagtimerne i hverdagen, ligesom det giver en bedre søvn, hvis temperaturen er køligere, når du skal sove.

Så der er mange penge at spare, hvis du tænker dit varmeforbrug på en ny måde og foretager små ændringer. Eksempelvis kan en nedjustering på blot én grad i dit hjem give en reduktion på 5% på din varmeregning.

Du finder en oversigt over mulige bud på varmepumper her. Du skal blot huske at tænke din bolig og dine behov ind i sammenhængen, når du vælger din varmepumpe.

Hvad skal du kigge efter, hvis du vil energioptimere din bolig?

Der findes mange håndtag, man kan skrue på, hvis man ønsker at energioptimere sit hjem. Især hvis du bor i et hus af ældre dato, vil der være flere muligheder, som du muligvis har overset. Vi ser nærmere på nogle af de løsninger, du kan overveje, hvis du går i tanker om at energioptimere.

Ofte kan energioptimerende løsninger være dyre. Men her er det værd at huske sig selv på, at der er tale om en engangsudgift, samt at disse tiltag lige så stille tjener sig selv ind igen. Derudover er de en investering ind i fremtiden.

Det kan være en rigtig god idé at udskifte sin varmekilde, som dette indlæg også har beskrevet. Men det er en god idé at se sin bolig efter i sømmene. For selvom varmepumpen leverer mere energivenlig varme, er den jo stadig ikke gratis. Og hvis du oven i købet fyrer for fuglene, så er der plads til forbedringer i det samlede billede.

Efterisoler væggene i dit hjem

Det siges, at op imod 32 % af varmen forsvinder ud af et gennemsnitligt dansk hus. Det er jo en enorm mængde. Og hvis man blot kunne hindre en del af dette varmespild, ville man opnå en betragtelig forbedring på sin varmeregning. Derfor kan det være en god idé at efterisolere væggene i sit hus, så man undgår det unødige spild.

Udskift dine vinduer med lavenergivinduer

Ligesom med væggene sker der et betragteligt spild af varme gennem gamle vinduer, der er noget nær utætte. Mange huse af ældre dato har stadig de gamle vinduer med blot ét lag glas, og du kan være sikker på, at de er årsag til et stort varmespild på din elregning.

Derfor kan du med fordel skifte dine gamle vinduer ud med nye lavenergivinduer. De er nemlig den bedste løsning på markedet, når det kommer til at holde på varmen, ligesom de er særdeles modstandsdygtige. Så på den måde er du sikret ind i fremtiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *