Sidste opdateret d. marts 14, 2021 af Tim Petersson
Bruger du en varmepumpe til opvarmning af dit sommerhus? Så er du måske ikke klar over, at du faktisk kan styre temperaturen med et simkort eller wi-fi. I denne artikel kan du læse meget mere om fjernstyring af varmepumpe som en fordelagtig løsning. Der er nemlig mange fordele ved at kunne fjernstyre varmepumpen.
Du kan blandt andet blive klogere på, hvad en varmepumpe overhovedet er, samt hvordan du helt konkret kan styre den, selvom du ikke befinder dig i nærheden.
Læs med, og find ud af, hvordan du med fordel kan benytte dig af fjernstyring af varmepumpe.
Hvad er en varmepumpe?
Flere og flere køber varmepumper, idet denne løsning sparer dig for brug af unødvendig energi, og samtidig er den mere miljøvenlig end andre alternativer på markedet. En varmepumpe bruges til opvarmning indendørs, og nogle modeller kan også opvarme brugsvandet. Overordnet fungerer den altså ligesom konventionelle varmekilder, for eksempel gas- eller oliefyr.
De mest populære varmepumper på markedet er såkaldte luft til luft-varmepumper og luft til vand-varmepumper. De minder i bund og grund meget om hinanden, men adskiller sig dog ved, at luft til luft-varmepumper ikke kan opvarme brugsvandet, hvilket en luft til vand-varmepumpe godt kan. Begge modeller består af en indendørsdel og en udendørsdel. Indenfor sidder den del, som gør det muligt for dig at styre temperaturen, mens udendørsdelen er selve varmepumpen.
Begge varmepumpetyper anvender luften udendørs til at opvarme med. Det sker ved, at varmen trækkes ud af luften, hvorefter den bruges til opvarmning indendørs. Hvis du er på udkig efter en energikilde, som kan sænke dit energiforbrug og din varmeregning markant samt et mere miljøvenligt alternativ, så er en varmepumpe med andre ord den helt rette løsning til dig.
Hvordan fungerer fjernstyring af varmepumpe?
Der er allerede mange gode grunde til at vælge en varmepumpe som energikilde, og at du kan fjernstyre den, er blot en god grund mere. Det betyder nemlig, at du kan styre temperaturen, selvom du ikke befinder dig lige ved din varmepumpe. Længere nede i artiklen kan du læse mere om, hvorfor det er en fordel, mens du i dette afsnit kan blive klogere på, hvordan det helt teknisk kan lade sig gøre.
De fleste fjernstyringssystemer på markedet har et elektrisk modul. Der kan eksempelvis være en form for stikkontakt med en temperaturføler, som kan styres med et simkort eller wi-fi. Et fjernstyringsmodul kaldes også for et GSM-system (Global System for Mobile Communications). Dette modul fungerer typisk med et simkort (uden pinkode), således at det kan modtage og sende sms’er. Et abonnement koster mellem 200 og 600 kroner om året, hvilket er det samme for et taletidskort. Dog er taletidskort ved at blive udfaset, og derfor anbefales det, at du investerer i et abonnement i stedet.
Man bruger også GSM-systemer i fjernstyrede tyveri-og røgalarmer. Systemerne anvender typisk simkort til 2G-netværk, men kan som regel også bruge de 3G- og 4G-simkort, vi har i vores smartphones.
Et GSM-system med en indbygget temperaturføler gør det muligt at slukke og tænde for strømforsyningen til radiatoren eller varmeanlægget. Dermed kan du justere varmen, indtil den ønskede temperatur nås. Helt konkret kan dette lade sig gøre ved, at en fjernstyringsenhed sættes i eltavlen eller i stikkontakten. Stikket fra det, du ønsker at styre – eksempelvis din varmepumpe – bliver herefter koblet til selve fjernstyringsenheden. Herefter kan du tænde, slukke og styre varmen via sms. Til de nyere varmepumpemodeller på markedet hører desuden en app, som kan downloades til produktet, hvorfra du kan styre forskellige ting.
Der findes også nogle langt mere avancerede og intelligente systemer på markedet. Der findes eksempelvis IHC (Intelligent House Concept) eller KNX. Fra disse systemer kan du styre hele hjemmets energiforbrug (olie, gas, el, vand, varme). Dog kræver disse løsninger hjælp fra professionelle elinstallatører, og dermed er omkostningerne typisk større end ved de andre fjernstyringsløsninger.
Der findes desuden nogle specialløsninger for fjernstyring af varmepumper på markedet. Nogle af dem gør det muligt at styre flere varmepumper, mens andre udelukkende kan anvendes til ét bestemt varmepumpemærke.
Fordele ved fjernstyring af varmepumpe
Der er ingen tvivl om, at der følger mange forskellige fordele med ved at anvende fjernstyring af varmepumpe. Takket være den teknologiske udvikling er mulighederne i dag mange og så gode, at det næsten ikke kan betale sig ikke gøre brug af dem. I det følgende afsnit kan du blive klogere på, hvad det præcis er for nogle fordele, du kan opnå ved fjernstyring.
Den første fordel ved fjernstyring af varmepumpe er, at huset allerede er opvarmet, når du ankommer til det. Det er særlig fordelagtigt i sommerhuse, som ikke benyttes hver dag. Her kan du sætte temperaturen allerede fra morgenstunden af, så du er sikker på, at sommerhuset er varmt, når du ankommer om eftermiddagen. Det vil med sikkerhed falde i god jord hos hele familien, og I kan dermed skrue helt op for sommerhushyggen.
Derudover kan du skabe vedligeholdelsesvarme, som betyder, at du altid holder en konstant, men lav temperatur i dit sommerhus, selvom det ikke bruges. Det sikrer, at luften bliver cirkuleret rundt, hvilket er med til at mindske risikoen for fugt og dårlig lugt. Hvis boligen er meget kold, og der ikke er ventilation til stede, er der stor risiko for, at der kommer fugt indenfor.
Inden du eller andre gæster ankommer til sommerhuset, sørger du naturligvis for at skrue op for temperaturen.
Du har derudover mulighed for at udnytte energien fra din varmepumpe bedst muligt. Du kan nemlig hele tiden styre temperaturen, og dermed undgår du at bruge unødvendig energi. Hvis det eksempelvis er meget varmt en dag, kan du med fordel skrue ned for temperaturen – og omvendt. Din varmeregning kan med andre ord reduceres ved hjælp af fjernstyring. Derudover kan du være sikker på, at boligen er opvarmet, så den passer til dine individuelle behov.
Hvis fjernstyring af varmepumpe lyder som noget for dig, så er der ikke andet tilbage end at undersøge dine muligheder for at få dette installeret hos dig.