Sidste opdateret d. marts 14, 2021 af Tim Petersson
En varmtvandsbeholder er uundværlig i ethvert hjem. Det er nemlig den beholder, der leverer varmt brugsvand til husholdningen. Så når du går i bad eller vasker hænder, kan du takke varmtvandsbeholderen for det lune vand.
En varmtvandsbeholder er også kendt under navnet ’vandvarmer’. Så du skal ikke lade dig forvirre af lingoen. Det er et og samme produkt, der er tale om. Vi gør dig klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe en varmtvandsbeholder.
Denne artikel indeholder
Hvorfor vælge en varmtvandsbeholder?
Med en varmtvandsbeholder i dit hjem kan du undgå tomgangsforbrug. Tillige får du et minimalt varmetab. Forestil dig en hverdag, hvor du ikke skal frygte, at der ikke er akut mangel på varmt vand? Den slags udsving skal du ikke bekymre dig om at opleve, hvis du har din egen varmtvandsbeholder.
Hvilke løsninger findes der, når du skal opvarme dit vand?
Der er flere måder, hvorpå du kan opvarme dit vand i varmtvandsbeholderen. Det kan ske ved hjælp af varmekilder som fjernvarme, centralvarme, varme fra sol eller fra el. Du kan også varme vandet ved hjælp af en combi-vandvarmer, der, som navnet antyder, er en kombination af to varmekilder. Nemlig af el og enten fjernvarme eller centralvarme.
Der findes derfor et utal af forskellige muligheder, når det gælder om at opvarme vandet i din varmtvandsbeholder. Det er derfor op til dig, hvad der passer bedst til dit hjem og husholdning. Men du bør overveje, hvilke behov der er vigtige for dig at få opfyldt. Skal det være en økonomisk bevidst løsning? Vil du være selvforsynende på varmen? Skal du have en løsning med stor effektivitet til en stor husholdning? Eller er du mest interesseret i en løsning, der har lange fremtidsudsigter og er klimavenlig?
Hvilken varmtvandsbeholder skal du vælge?
Hvilken varmtvandsbeholder du skal vælge afhænger selvfølgelig af din boligsituation, og hvor du bor. Derfor er det vigtigt at få klarlagt, hvilken varmekilde du har til rådighed til at opvarme beholderen.
Dernæst skal du se på, hvilke behov du har, som varmtvandsbeholderen skal kunne udføre. For det spiller givetvis en rolle, hvor mange I er i husholdningen. Er I en stor husstand, hvor mange skal i bad hver dag, og hvor der sandsynligvis vil være brug for mange daglige tøjvaske, skal I vælge en større løsning, end hvis I blot er et par, der bor i husstanden.
Som tommelfingerregel siger man, at en gennemsnitlig dansk familie på to voksne og to børn kan nøjes med en varmtvandsbeholder på 110 liter. Forudsat de kun benytter sig af brusebadet i det daglige. Er der derimod tale om en familie på fire, der benytter sig at karbade eller lignende, skal man vælge en større løsning på minimum 160 liter.
Er man derimod blot en enkelt person eller et ægtepar, kan man nøjes med en mindre løsning. Men det kan være en fordel at have den langsigtede tidshorisont i tankerne. For hvis du bor i et større hus og påtænker at sælge dit hus i fremtiden, kan det være en god idé at investere i en større varmtvandsbeholder, så det er mere attraktivt for eventuelle fremtidige købere.
Vælger du en løsning, hvor du opvarmer vandet i din varmtvandsbeholder med solvarme, skal du gå efter en beholder på mere end 160 liter. Den bruger den nemlig til at optage varmen fra solen i løbet af dagen.
Hvordan vedligeholder man sin varmtvandsbeholder?
Som med alt andet elektronik, så kræver varmtvandsbeholderen lidt vedligeholdelse. Men det kræver en minimal indsats fra din side. Derimod er det en god idé at få tjekket sin varmtvandsbeholder én gang om året af en professionel fagmand. Der findes flere muligheder for abonnementer for service hos virksomheder inden for varmeteknik, så det er blot at finde den rigtige udbyder til dit behov.
Installering af varmtvandsbeholder
Har du investeret i en ny varmtvandsbeholder, skal du have hjælp fra en autoriseret VVS-installatør, da det er en autorisationskrævende opgave. Du bør derfor ikke selv kaste dig over opgaven, uanset hvor godt du synes, dine hænder er skruet på.
Når du har en autoriseret installatør til at udføre opgaven, er du også samtidig sikret i forhold til forsikringen. Har du selv givet dig i kast med opgaven og noget går galt, er det nemlig ikke sikkert, at dit forsikringsselskab vil dække udgifterne. Og det kan i sidste ende blive en rigtig dyr fornøjelse for dig.
Spar penge på installeringen af din varmtvandsbeholder
Selvom det kan føles som en stor økonomisk udskrivning, når du skal have installatør til at opsætte din nye varmtvandsbeholder, betyder det ikke, at der ikke findes områder i opgaven, hvor du har mulighed for at spare nogle penge.
Skal du eksempelvis have udskiftet din gamle varmtvandsbeholder med en ny, så kan du med fordel gå efter samme model som den gamle, så du ikke skal ofre penge på nye typer rør og lignede. Det kan nemt koste både tid og materialer, hvis installatøren skal udskifte rør og tilpasse ny rørføring. Men hvis du investerer i en model, der er tilsvarende den eksisterende varmtvandsbeholder, kan VVS-installatøren blot afmontere den gamle model og montere den nye på de eksisterende rør.
En anden måde, hvorpå du kan spare nogle penge, er ved selv at tømme den gamle tank for vand. Alt efter størrelsen på varmtvandsbeholderen kan det let løbe op i en times tid at tømme tanken for vand. Tid, som ryger på VVS-installatørens regning, hvis det er ham, der skal stå for tømningen. Så hvorfor ikke spare de penge og klare opgaven selv? Sørg for at gøre installatøren opmærksom på dette, så han kan regne det ind i det samlede tilbud.
Spar penge på din elregning
Mange tror, at det gælder om at have så høj en temperatur i sin varmtvandsbeholder som muligt. Dette sker i en tro på, at man dermed kan nedsætte risikoen for bakteriers fremkomst. Men det er faktisk ikke nødvendigt at have så høje temperaturer. Nej, du kan faktisk nøjes med at have en temperatur på 55 grader i din varmtvandsbeholder. Det er nok til at sikre dig mod bakterier.
Du kan spare mange penge ved at sænke temperaturen i din varmtvandsbeholder, så du ikke lider store varmetab. Men det er ikke den eneste fordel ved at sænke temperaturen. For derudover skader de høje temperaturer også rørene. For den store forskel på temperaturen i vandet og temperaturen i omgivelserne giver mere aflejring af kalk i rørene. Så der er al mulig grund til at sænke temperaturen i din varmtvandsbeholder.