Home - Blog

Montering af varmepumpe – varmepumpeinstallation

09 nov. 2019
Skrevet af

Montering af varmepumpe – varmepumpeinstallation

Sidste opdateret d. april 5, 2021 af Tim Petersson

Mange husejere vælger i dag en varmepumpe i deres hjem. Både som en fuldkommen varmeløsning eller som et supplement til eksisterende varmekilder på adressen. Det kan nemlig være en god investering at bytte konventionelle varmekilder ud med en varmepumpe, der er langt mere energibesparende end eksempelvis brændeovn eller olie- eller gasfyr.

Der findes mange typer varmepumper, så du skal finde den varmepumpe, der passer til dit behov. Her er der flere elementer, der skal indgå i overvejelserne. Blandt andet størrelsen på boligen, økonomi, eksisterende varmekilde og meget mere.

I dette blogindlæg kan du blive klædt bedre på i forhold til, hvilke forholdsregler du skal tage, når den nye varmepumpe skal installeres.

Montering af luft til luft-varmepumpe

At investere i en ny varmepumpe kan virke som en betragtelig ’her og nu’-udgift, også selvom den sparer dig penge på elregningen i det lange løb. Men der findes måder, hvorpå du kan mindske en del af udgifterne i forbindelse med din nye varmepumpe. For investerer du i en luft til luft-varmepumpe, kan du selv stå for en stor del af monteringsarbejdet og dermed spare penge på den samlede udgift.

Sådan installerer du selv din luft til luft-varmepumpe

Hvis du ellers har hænderne skruet ordentligt på, er der intet til hinder for, at du selv monterer indedelen af din luft til luft-varmepumpe. Få gerne et sæt ekstra hænder til at hjælpe dig med opgaven. Så går det noget lettere. Du kan forvente en opsætningstid på omkring 2 til 4 timer – alt efter, hvor erfaren du er ud i det håndværksmæssige.

Placering af varmepumpens indedel

Sørg for at placere din varmepumpe højt oppe på væggen. Især hvis du også påtænker at bruge den som aircondition i sommermånederne. Men den skal stadig have minimum 15 cm til loftet.

Du bør være varsom med at opsætte indedelen i støjfølsomme rum som eksempelvis et soveværelse. Vælg derimod et bryggers eller et køkken, der i forvejen har en del elektronisk udstyr, der bidrager med støj i det samlede lydbillede i din bolig.

Undgå også at sætte varmepumpen direkte på murværket, da det kan være med til at forværre lyden en smule. Brug støj- og vibrationsisolerende beslag, der kan være behjælpelig med at aftage noget af lyden. Hvis du ønsker at sætte delen på gulvet, kan du også anvende gummifødder til at dæmpe for lyden fra varmepumpen.

Placering af varmepumpens udedel

Når du skal placere din varmepumpes udedel, er der en del faktorer, du skal være opmærksom på. Varmepumpens udedel støjer nemlig mere end indedelen, så den kan ikke opsættes hvor som helst. Din varmepumpes udedel må også kun maksimalt støje med 45 decibel, hvis den er vendt mod et naboskel.

Det kan måske være fristende at placere din udedel så langt væk fra din egen bolig som muligt, så du kan undgå at lytte til eventuelle støjgener. Men du skal huske på, at du ikke er den eneste, der er at tage hensyn til. Dine naboer må nemlig heller ikke generes af din varmepumpe. Derfor må du ikke placere din varmepumpe lige op ad et skel til naboen. I så fald skal du sørge for en betragtelig afdæmpning eller afskærmning, så du ikke ender med at genere din nabo med lyden af din varmepumpe. Faktisk bør du opstille din varmepumpe, således der er minimum 5 til 10 meter til skellet til din nabo.

Ligesom ved varmepumpens indedel, så bør du ikke placere udedelen direkte på murværket, hvis du kan undgå det. Den svage summen fra anlægget kan nemlig skabe støj og små vibrationer indenfor. Er du nødt til at montere den direkte på huset, så undgå så vidt muligt træ og lignende og placér den i stedet på muren.

Det er mest ideelt at placere udedelen på jorden. Sørg for, at underlaget er solidt, så udedelen er fast forankret og ikke har mulighed for at stå og ryste. Du kan med fordel vælge at placere den på en stor betonflise, der ligger solidt på jorden. Igen kan du gå efter støj- og vibrationsisolerende beslag, så du garderer dig mest muligt mod støjgener. Du kan også sætte den på et gulvstativ, der får varmepumpen en smule op i højde. Gå efter en højde på minimum 40 cm over jordoverfladen.

Montering af luft til vand-varmepumpe

Der findes flere forskellige typer varmepumper. Og ovenstående guide er kun gældende, hvis du har investeret i en luft til luft-varmepumpe. Det er nemlig den eneste type varmepumpe, du selv må montere.

Skal du derimod have installeret en luft til vand-varmepumpe, kræver det en autoriseret VVS-installatør til at udføre arbejdet. Det er også en professionel VVS-installatør eller kølemand, der skal stå for sammenkoblingen af rør, dele med videre. For når det kommer til forbinde delene, må du ikke selv udføre arbejdet. Dette skyldes kølemidlet, som anvendes til at fragte varmen fra varmepumpens udedel til indedelen. Denne opgave skal påtages af en professionel, der er vant til at arbejde med kølemidler.

Derudover skal du have en autoriseret elektriker til at tilslutte elinstallationerne. Der er nemlig en del love og regler på dette punkt, og du må derfor ikke selv give dig i kast med disse installationer. Det kan nemlig udgøre en fare, hvis det ikke bliver udført af en professionel.

Skal man for en god ordens skyld vælge en fagmand til installeringen af varmepumpen?

I alle tilfælde kan det være en fordel at alliere sig med en fagmand, når varmepumpen skal sættes op. Også selvom det er en ekstra udgift. For hvis det er en professionel, der har installeret varmepumpen, er du sikret, den er installeret korrekt, og alle retningslinjer er fulgt. Og skulle der opstå problemer, er der ingen tvivl om, hvem der er ansvarshavende.

Skal jeg vælge en varmepumpeløsning med solceller?

Mange vælger at få en samlet løsning med solceller, når de installerer deres varmepumpe, da varmepumper er eldrevne. Der kan være mange fordele ved at kombinere en varmepumpe med solceller. Blandt andet kan du blive noget nær selvforsynende, når det kommer til strøm. Derudover er solceller en god fremtidig investering, der er meget klimavenlig.

Så vælger du en kombineret løsning, kan du ende med et hjem, der er nærved CO2-neutral. Og du vil spare rigtig mange penge i fremtiden, når du ikke længere skal frygte en dyr regning fra dit elselskab.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *