Home - Blog

Overvejer du en varmepumpeskjuler? Det skal du vide  

varmepumpeskjuler 06 dec. 2019
Skrevet af

Overvejer du en varmepumpeskjuler? Det skal du vide  

Sidste opdateret d. marts 14, 2021 af Tim Petersson

Flere og flere vælger en varmepumpe som energikilde, idet denne løsning i langt de fleste tilfælde mindsker energiforbruget markant. Derudover er løsningen mere miljøvenlig sammenlignet med andre varmekilder på markedet. Det er med andre ord fordelagtigt både for din pengepung, men også for miljøet.

Dog er det ingen hemmelighed, at varmepumpens udedel sjældent pynter på husets udseende. Derfor vælger mange at skjule denne ved hjælp af en varmepumpeskjuler. Overvejer du også det, så bør du læse med videre i dette indlæg. Her kan du nemlig blive meget klogere på, hvilke fordele der følger med ved at få en varmepumpeskjuler, og hvordan du selv kan bygge en.

Indholdet af denne tabel er reklame

Hvad er en varmepumpeskjuler?

En varmepumpe består af to forskellige dele: en del, som placeres udendørs, og en del, som placeres indendørs. Delen udenfor består af selve varmepumpen, og det er derfor den største del. Denne del vælger mange at skjule med en såkaldt varmepumpeskjuler.

En varmepumpeskjuler har til formål at skjule varmepumpen, således at udendørsdelen passer bedre til dit hjem. Den fås i mange forskellige modeller, størrelser og i forskellige former for materiale. Du kan enten vælge at købe en, eller du kan bygge din egen.

Du kan desuden vælge at placere varmepumpen bag huset eller rundt om hjørnet, således at den skjules bedst muligt. Det kan lade sig gøre, hvis du vælger en varmepumpe med lidt længere rør. Når det gælder placering af varmepumpen, bør du altid tage lyden med i betragtning. En varmepumpe støjer nemlig en smule, og derfor kan det godt betale sig at vælge en placering, som er mest fordelagtig med tanke på støjniveauet.

Uanset hvad du vælger, så er der en række gode grunde til, hvorfor du bør investere i en varmepumpeskjuler. Disse fordele kan du læse meget mere om i det følgende afsnit.

Fordele ved at have en varmepumpeskjuler

Der er mange gode grunde til at investere i en skjuler til din varmepumpe. Der er både visuelle og praktiske fordele.

Først og fremmest beskytter en varmepumpeskjuler den udvendige del mod vind og vejr. Du bør derfor ikke være bekymret for, om varmepumpen bliver beskadiget – selv i storm-, regn- eller snevejr. Varmepumpeskjuleren forhindrer desuden, at blade, skidt og andet snavs kommer ind i varmepumpens luftindtag. Hvis der kommer mange blade og meget skidt ind i denne del, risikerer du, at varmepumpens effekt nedsættes.

Derudover forhindrer en varmepumpeskjuler, at sne og is sætter sig på varmepumpen. Hvis det skulle ske, er det nødvendigt med afrimning.

En anden praktisk grund omhandler støjniveauet. Det kan nemlig mindskes ved hjælp af en varmepumpeskjuler i et lyddæmpende materiale.

Med en skjuler til din varmepumpe kan du få varmepumpen til at matche resten af huset. Du kan med andre ord gemme den mindre kønne varmepumpe væk med lækre materialer, som passer til resten af huset.

Hvordan får jeg fat i en varmepumpeskjuler?

Hvis du kunne tænke dig en varmepumpeskjuler, så kan du få fat i en på to forskellige måder. Du kan enten bygge en selv, eller du kan købe en færdiglavet skjuler. I det følgende kan du læse meget mere om, hvordan du selv kan bygge en varmepumpeskjuler, samt hvordan du kan købe en færdiglavet, som passer til dine behov.

Gør det selv-varmepumpeskjuler

Hvis du kunne tænke dig en varmepumpeskjuler, som ser ud, som du ønsker det, så kan du med fordel kaste dig ud i et gør det selv-projekt. Dermed er du sikker på at få den løsning, som passer til dine behov. Derudover er det som regel også billigere selv at lave skjuleren end at skulle investere i en færdiglavet.

Du kan lave skjuleren i de materialer, som du ønsker, eller som du har til rådighed. Dog er der nogle ting, som du bør være opmærksom på, inden du går i gang med at bygge din varmepumpeskjuler selv.

Du bør først og fremmest starte med at finde ud af, hvordan skjuleren skal se ud. Hvordan får du den til at matche resten af huset bedst muligt? Derudover skal du finde ud af, om der er nogle forhindringer, som du skal tage højde for. Det kan eksempelvis være, der er nogle rør mellem huset og pumpen.

Du skal desuden huske, at varmepumpeskjuleren skal være åben bagpå, således at ventilationen er optimal. Sørg for, at taget hælder en smule, så vand kan løbe af, når det regner. Det er med til at forlænge skjulerens levetid, idet materialet er bedre beskyttet mod fugt og skader. Husk desuden, at der skal være en afstand mellem brædderne, så varmepumpen kan få den nødvendige luft. Som tommelfingerregel bør der altid være to til tre centimeter mellem brædderne.

Færdiglavet varmepumpeskjuler

Hvis du ikke har overskud til at bygge en varmepumpeskjuler selv, så kan du heldigvis købe en færdiglavet. Der findes et hav af forskellige modeller på markedet, som du kan få fingrene i til en overkommelig pris. De fleste byggemarkeder har skjulere i mange forskellige farver og materialer, således at du kan finde en model, som imødekommer dine ønsker bedst muligt.

Hvis du kunne tænke dig en skræddersyet skjuler, som passer perfekt til resten af huset, så kan du med fordel søge hjælp hos en tømrer. De fleste tømrere kan nemt bygge en varmepumpeskjuler lige efter dine ønsker.

Tjek jævnligt temperaturen omkring varmepumpeskjuleren

For at din varmepumpe kan arbejde effektivt, er det vigtigt, at den har nok luft omkring sig. Derfor kan du med fordel jævnligt tjekke temperaturen omkring varmepumpeskjuleren for at finde ud af, om det hele fungerer optimalt. Det gælder også, hvis du har placeret din varmepumpe i et skur.

Det er vigtigt, at du venter med at tage temperaturen, indtil varmepumpen er færdig med at afrime. Hvis du har en skjuler, kan du tage temperaturen det sted, hvor pumpen trækker luft ind. Hvis temperaturen er koldere end luften udenfor, er det et tegn på, at skjuleren er for tæt, og så kører din varmepumpe ikke så effektivt som muligt.

Hvis din varmepumpe er placeret i et skur, kan du sørge for, at temperaturen er korrekt ved at måle temperaturen inde i skuret. Den bør ikke være koldere end luften udenfor, da din varmepumpe således vil arbejde hårdere end nødvendigt. Det vil give unødvendige udgifter på varmeregningen.

For at varmepumpen er tilstrækkelig effektiv, bør du altså altid sørge for, at temperaturen omkring varmepumpen ligger på et godt og stabilt niveau.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *