Home - Blog

Sådan energioptimerer du dit sommerhus

07 nov. 2019
Skrevet af

Sådan energioptimerer du dit sommerhus

Sidste opdateret d. april 5, 2021 af Tim Petersson

De fleste danskere har et særligt forhold til sommerhuse. Mange af os har gode barndomsminder om sommerferier i sommerhus med badebassin, kroket på naturgrunden og grill på terrassen. Ifølge Danbolig.dk ser vi for første gang i mange år en stigning i priserne på sommerhuse i forhold til priserne på almindelige boliger.

Har du et sommerhus, kan det derfor være en god investering for dig. Men er dit sommerhus af ældre dato? Så trænger det måske til at blive ført ind i det nye årtusinde? For det er sket rigtig meget på energiområdet de seneste år. Det betyder også, at der kan være rigtig mange penge at spare, hvis du ikke allerede er hoppet med på den energioptimerede bølge.

I dette indlæg ser vi nærmere på de ting, du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil energioptimere dit sommerhus. Både for din egen skyld og for din pengepung, men også med henblik på investeringer i fremtiden, hvis du på et tidspunkt ønsker at sælge dit sommerhus.

Hvilken varmeløsning skal du vælge til dit sommerhus?

Hvis du ønsker en fleksibel og pålidelig kilde til varme i dit sommerhus, kan du med fordel vælge at installere en varmepumpe. For med en varmepumpe på din matrikel kan du næsten skræddersy din varme.

Varmepumper er energivenlige og er en god måde at fremtidssikre varmen i dit hus, så du ikke risikerer at skulle ændre varmeløsning igen i den nærmeste fremtid. Det vil derfor også være en attraktiv tilføjelse til dit sommerhus for fremtidige købere.

Få en økonomisk håndsrækning til energioptimering i dit sommerhus

Hvis du vælger at investere i en varmepumpe til sommerhuset, har du samtidig også mulighed for at søge tilskud fra Energistyrelsen til din varmepumpe. Du skal blot leve op til nogle specifikke krav, der er forskellige fra energiselskab til energiselskab.

Men snyd ikke dig selv for denne ekstra økonomiske håndsrækning, når du skal installere en varmepumpe i dit sommerhus. Sørg i stedet for at tjekke op med dit lokale energiselskab, hvad de kan tilbyde af rådgivning og økonomisk bistand. Du kan læse meget mere om tilskud til energioptimerende løsninger her (Link: Tekst 3 – Energitilskud).

Hvilken varmepumpe skal du vælge til dit sommerhus?

Der findes rigtig mange forskellige typer varmepumper på det danske marked. Du kan blive lidt klogere på forskellen mellem de forskellige typer varmepumper her (Link: Tekst 7 – Energistyrelsen varmepumper).

Det mest almindelige valg af varmepumpe til sommerhuset er en luft til luft-varmepumpe. Den tilbyder nemlig enormt meget fleksibilitet, samtidig med at den er inden for en fornuftig økonomisk rækkevidde. Nogle luft til luft-varmepumper kan du endda selv opsætte, mens andre kræver en autoriseret VVS-installatør til monteringen.

Hvis du vil være på den sikre side, bør du dog altid overlade installationen til de professionelle fagfolk. På den måde er du nemlig ikke i tvivl om skyldsspørgsmålet, såfremt noget skulle gå galt. Og så skal du heller ikke kæmpe med dit forsikringsselskab. For det er nemlig ikke altid sikkert, at den dækker, hvis du selv har stået for det håndværksmæssige.

Der findes som sagt et hav af forskellige varmepumper på det danske marked. Vi har samlet nogle af de bedste i denne oversigt.

Fordele ved en luft til luft-varmepumpe i sommerhuset

Der er en lang række fordele ved at vælge en luft til luft-varmepumpe til dit sommerhus. For det første er det en meget billig løsning i forhold til mange andre varmeløsninger. Du vil kunne forvente at skulle betale mellem 12.000 og 30.000 kr. for en varmepumpe inklusiv installation, alt efter hvilken model og størrelse du går efter.

Dernæst kan en luft til luft-varmepumpe anvendes, selvom du ikke har vandbåren radiatorsystem eller gulvvarme. Du kan derfor hurtig få sat varme i hytten med en luft til luft-varmepumpe.

Ulemper ved en luft til luft-varmepumpe i sommerhuset

Selvom der er mange fordele ved at anskaffe sig en luft til luft-varmepumpe til sit sommerhus, kommer vi ikke uden om, at der også findes ulemper, der skal tages højde for. En af disse ulemper er luft til luft-varmepumpens manglende evne til at kunne opvarme brugsvand. Ønsker du varmt vand i dit sommerhus, skal du altså finde en anden løsning på dette.

Dernæst kan varmepumpen støje en smule. Der er stor forskel på støjniveauet hos de forskellige modeller, så sørg for at gøre din research i forhold til de enkelte. Derudover kan du hjælpe dig selv godt på vej ved at tænke nøje over placeringen af din varmepumpe. Sørg for at holde den væk fra stillezoner og områder, hvor I opholder jer meget. Så ikke noget med at placere den i soveværelset eller klos op ad sofagruppen.

Til sidst skal det nævnes, at det kan være sværere at skabe en jævn varmefordeling med en luft til luft-varmepumpe, hvis luftstrømmen ikke kan sprede sig til hele huset. Dette kan især være et problem i ældre sommerhuse, hvor plantegningen kan være mere snørklet. I mere moderne sommerhuse, hvor køkken og stue gerne ligger i ét alrum, og værelser støder til, er det formentlig et langt mindre problem.

Garder dig med en varmtvandsbeholder

Mange forbinder ture i sommerhuset med kolde gys under bruseren. Og hvis du vælger at investere i en luft til luft-varmepumpe, får du da heller ikke varmt brugsvand med oven i handlen. Den skal du have en anden vej.

Du kan derfor med fordel investere i en varmtvandsbeholder til dit sommerhus, som kan forsyne dig med varmt brugsvand. Med en varmtvandsbeholder kan du lynhurtigt opvarme vandet, når I ankommer til sommerhuset. Og til et gennemsnitligt sommerhus vil det typisk være nok med en varmtvandsbeholder på 50-60 liter, da forbruget af vand naturligt falder under en ferie.

Samtidig kan det være en fordel at gå efter en mindre model af hygiejniske årsager, så vandet skiftes løbende og ikke står for længe i tanken mellem besøgene i sommerhuset. Du kan læse meget mere om varmtvandsbeholdere i vores artikel her (Link: Tekst 2 – varmtvandsbeholder).

Størrelsen på dit sommerhus afgør, hvilken varmepumpe du skal have

Hvilken varmepumpe du skal have, kommer i høj grad an på, hvor mange kvadratmeter sommerhus der skal opvarmes. Derfor skal du have in mente, når du ser på varmepumpe, at den skal have kraft nok til at kunne opvarme alle kvadratmeterne i dit sommerhus.

Der kan nemlig være stor forskel på, hvor meget de enkelte varmepumper rækker til. Og du kan derfor regne med en spredning på mellem 50 og 100 kvadratmeter. Så husk at have øje for dette, inden du farer ud og investerer i en ny varmepumpe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *