Home - Blog

Sådan sikrer du et godt indeklima på arbejdspladsen

25 okt. 2017
Skrevet af

Sådan sikrer du et godt indeklima på arbejdspladsen

Sidste opdateret d. april 5, 2021 af Tim Petersson

Et godt indeklima er en nødvendig forudsætning for, at medarbejdere trives og kan yde deres optimale. Heldigvis er det ofte små tiltag, som skal til, for at et godt indeklima etableres.

Hvad omfatter et godt indeklima?

Der er flere forskellige faktorer, som er afgørende for, hvor godt et indeklima er. Nogle af de faktorer, som der ofte er afgørende, er især temperaturen, mængden af lys og udluftning. Samtidig kan det dog også være lugtgener, støj eller rod, som påvirker indeklimaet negativt.

Typiske tegn på, at indeklimaet trænger til at blive forbedret.

Det kan måske være svært at gennemskue, hvor godt indeklimaet på din arbejdsplads er. Her kan man kigge efter fysiske tegn, men det kan også komme til udryk mere indirekte.

Der er forskel på, hvordan vi reagerer på vores omgivelser. Hos Fagmagasinet.dk fremhæver de, at nogle af de typiske tegn på et dårligt indeklima kan være:

  • Hovedpine og ondt i skuldre og nakke
  • Kløende og/eller røde øjne som følge af, at luften ikke er frisk nok
  • Problemer med huden.

Men det er også en god idé at være opmærksom på de mere skjulte tegn. Træthed og manglende motivation kan også stamme fra indeklimaet, idet vi ikke tænker klart i dårlige omgivelser. Et andet skjult tegn kan være, hvis stemningen ofte er dårlig, uden du nødvendigvis kan gennemskue hvorfor? Dette kan ligeledes grunde i et dårligt indeklima. Du kender det måske, hvis du har været på charterferie, det er 39 grader varmt, og du er virkelig sulten, så kan det være svært at abstrahere fra omgivelserne. Men det samme gør sig gældende på arbejdspladsen, for omgivelserne påvirker os mere, end vi ofte tænker over.

Hvad kan du gøre?

Ofte drejer det sig heldigvis om små ændringer, som vil få stor betydning. Som medarbejder kan du tage sagen i egen hånd og sørge for, at holde dit bord ryddeligt eller ikke at have lugtende madvarer stående. Det kan også være en hjælp at have nogle klare aftaler indbyrdes med dine kollegaer. Eksempelvis at der luftes ud i et kvarter i spisepausen, eller at skraldespanden tømmes to gange dagligt.

Som chef har du et stort ansvar. Her kan du forhøre dig i et spørgeskema eller til et møde. Er lyset dårligt, kan et par gode lamper virkelig gøre en forskel. Er det rumtemperaturen, der ikke er optimal, kan udluftningsrutiner eller eventuelt en air condition virkelig gøre en forskel. På fagmagasinet.dk skriver de, at ”den optimale temperatur på et almindeligt kontor er 18-20 grader året rundt”. De anbefaler, at man sætter mærkater på vinduerne, som opfordrer de ansatte til at huske at lufte ud. Små ændringer kan få stor betydning på lang sigt. Du kan læse mere om et godt indeklima på denne side fra Fagmagasinet.dk, hvor de også kommer med flere gode råd.

Heldigvis er der de senere år kommet mere fokus på indeklimaet, og ofte behøver der ikke være langt fra tanke til handling. Vi håber, at vi med dette indlæg har givet dig mod på at arbejde for, at din dagligdag på arbejdspladsen bliver mere behagelig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *