Home - Blog

Energirådgivning – hvad skal du vide om den energi, du bruger til hverdag?

Energiraadgivning 20 nov. 2019
Skrevet af

Energirådgivning – hvad skal du vide om den energi, du bruger til hverdag?

Sidste opdateret d. maj 26, 2021 af Tim Petersson

Hvis du har et højt energiforbrug, kan det være, at du skal tale med en energirådgiver. Det kan være svært at finde synderen, der er skyld i det høje forbrug, hvis synderen ikke er det mest åbenlyse. Der kan være mange grunde til, at energiforbruget er højt, og derfor kan det være svært at finde ud af på grund af de mange muligheder. Somme tider er det også en hjælp at få noget energirådgivning, hvis du allerede har fundet problemet, da problemerne ikke altid er lige til at løse uden hjælp fra eksperter.

Du kan selvfølgelig selv være opmærksom på nogle hyppige grunde til, at energiforbruget stiger, men der er også nogle grunde, hvor du vil have brug for eksperter. Hyppige grunde kan være dårlige vaner – hvilket man heldigvis selv kan lave om på, men det kan også være ens varmekilde, der driller, eller andre grunde.

Hvad kan du selv være opmærksom på?

Du kan selv være opmærksom på, at du skal huske at slukke lyset og andre elektriske sager, når du forlader et rum. Lyset er specielt en synder, hvis man kommer til at lade det stå tændt en hel weekend, mens man er væk. Hvis man er dårlig til at huske det, kan man med fordel skifte til sparepærer eller LED-pærer, der bruger meget mindre energi. Du kan selvfølgelig også skifte, hvis du husker at slukke lyset. Du vil blive overrasket over, at det kan ses på dit energiforbrug – specielt i vinterhalvåret, hvor vi bruger lyset meget mere.

Sådan noget som lys, sparepærer og andre småting, vil du ikke skulle bruge energirådgivning til. Men hvis det nu er isoleringen, der halter, kan det være nødvendigt. Vi har lavet et blogindlæg om isolering, som du kan læse her. Der er nogle vigtige regler, når det kommer til isolering, som er vigtige at følge, så isoleringen holder længst muligt.

Du vil opdage, at der er noget galt med isoleringen, hvis væggene eksempelvis er ualmindelige kolde eller fugtige. Det er ikke svært at finde ud af, da du vil skrue langt op for din varmekilde og opdage, at det ikke gør nogen forskel. En anden grund er vinduerne, der kan være utætte. Det vil sige, at den kolde luft kommer ind, mens den varme ryger ud. Det er igen noget, der kan være nødvendigt at lade en energirådgiver se på.

Rådgivning om varmepumper

Vi rådgiver om varmepumper, som også er en form for energirådgivning. Med en varmepumpe vil du nemlig hurtigt opdage, at du kan spare en del på energiforbruget. Varmepumper bliver lavet på forskellige måder, alt afhængigt om det er til sommerhuset eller derhjemme. Ofte bliver der enten brugt jordvarme, luft til luft eller luft til vand, som vi har beskrevet her på hjemmesiden. En varmepumpe er billigere i forbrug, hvorfor mange vælger denne type varmekilde. Derudover har den også et lavere CO2-udslip end for eksempel kilder som olie og el.

Vi står i hvert fald klar til en god snak om din nye varmepumpe, hvis du overvejer at skifte din varmekilde. En varmepumpe kan især betale sig, hvis du bor et sted, hvor der ikke er mulighed for fjernvarme, og du bruger el til at varme dit hjem op. Alle ved, at el er dyrt, og hvis du skal bruge det til at varme hele hjemmet op, kan det blive dyr fornøjelse. Prøv at regne lidt på det – om det kan svare sig – det vil det nemlig kunne i langt de fleste tilfælde.

Få altid rådgivning, hvis du vil skifte energikilde

Det er vigtigt, at energikilden virker, da vi jo er afhængige af elektricitet. Vi bruger strøm hele tiden – uden vi tænker over det. Vi tænder for lyset, når det bliver mørkt. Vi bruger køkkenet og alle de elektriske redskaber. Og vi kan ikke leve uden at oplade telefonen. Det er nok generaliseringer, men alle kan sandsynligvis nikke genkendende til bare ét af eksemplerne, hvis ikke flere af dem.

Mange betaler for el hos et elselskab, som har ansvaret for, at der kommer strøm ud til forbrugeren. Man kan som regel altid stole på, at man har strøm, så længe man betaler sine regninger, og der ikke er strømsvigt. Den strøm, som kommer fra selskaberne, kan stamme fra eksempelvis kul, olie, vind og vand. Det allerbedste ville jo være, hvis den kun kom fra grøn energi, for eksempel en vindmølle. Men hvis der er vindstille, er det svært at lave strøm. Hvis du vil udskifte din energikilde med for eksempel solceller, vil vi råde dig til at tale med en energirådgiver først.

Solceller som energikilde

Hvis du gerne vil væk fra elselskaberne – helt eller delvist – så kan du med fordel vælge solceller. Vind- og vandenergi er nogle gode eksempler på grøn energi, men det er lidt svært at have en vindmølle i baghaven, hvis vi skal være realistiske. Det er derfor, at mange vælger solceller, da det er lidt mere medgørligt. Vi vil dog til hver en tid anbefale, at du får energirådgivning, så du er sikker på, at det er en løsning, der kan betale sig.

Solceller er dyre, men på sigt betaler det sig, men det er ikke noget, der sker på et år. Det er vigtigt med rådgivning, da eksperter ved, hvor de skal placeres, og de kan vurdere, hvor mange solceller der skal sættes op.

Energirådgivning er med til at hjælpe dig

Der er som sagt ting, som du kan ændre, og ting, som du selv skal være opmærksom på. Men der findes også årsager til et højt energiforbrug, som du ikke selv vil kunne ændre uden hjælp. En energirådgiver hjælper dig til at finde synderen, der gør, at dit energiforbrug er højere end normalt, og han eller hun vil også hjælpe dig med en løsning, som passer til dig og dit hjem. Derudover kan en energirådgiver også hjælpe dig med at bruge mere grøn energi, da han eller hun har mest forstand på, hvilke energiformer der er tilgængelige i dit område.

Hos varmepumpe-guide.dk kan vi hjælpe dig med at finde en grøn varmekilde, som også kan være med til at mindske dit energiforbrug og CO2-udslip.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *